Najpoznatija ruska princeza doživjela je stvarno jezivu sudbinu

Image: Guliver Images/Rex

ANASTAZIJA ROMANOVA mnogim je djevojčicama postala poznata kao jedna od Disneyevih princeza, ali njena životna priča je puno tragičnija od one ispričane u popularnom crtiću.

Rođena je 1901. kao četvrto dijete posljednjeg ruskog cara Nikolaja II., a njena obitelj je bila prilično razočarana jer su se nadali prijestolonasljedniku.

Njeni suvremenici su je opisivali kao vrckastu i karizmatičnu djevojčicu koja je voljela provoditi vrijeme sa sestrama. Usprkos njihovom carskom porijeklu, djeca nisu bila razmažena, već su odgajani u strogim uvijetima, prenosi History and Women.

U godinama neposredno prije izbijanja Prvog svjetskog rata naklonost carske obitelji stekao je čovjek nepoznatog porijekla, Rasputin. Njihovo povjerenje u njega osobito je naraslo kad je počeo liječiti njihovo najmlađe dijete, dugo očekivanog sina Alekseja.

U Rusiji je u to doba vladalo veliko siromaštvo, pa nije dugo trebalo da narod počne za to kriviti cara i čudnog "čarobnjaka" koji je na njega imao veliki utjecaj. 1916. urotnici su ubili Rasputina, ali to nije puno utjecalo na nemire u kraljevstvu. Već iduće godine Nikolaj je bio prisiljen abdicirati, a cijela je obitelj zadržana u kućnom pritvoru.

Svoje posljednje godine proveli su u Sibiru gdje su ih naposlijetku i pogubili. Obitelj je strijeljana u podrumu kuće.

Dugo se smatralo da je Anastazija nekako uspjela preživjeti ovaj masakr, ali to nikad nije bilo dokazano. 

Tijekom godina pojavile su se mnoge djevojke koje su tvrdile da su upravo one preživjela princeza, ali najpoznatiji je slučaj Anne Anderson koja se pojavila u Berlinu gdje se pokušala ubiti skačući u kanal, piše Rafinery29.

Spasio ju je policajac i završila je u umobolnici gdje je navodno priznala drugoj pacijentici da je ona Anastazija Romanova, a tom su prilikom pozvani svjedoci koji su poznavali carsku obitelj i svi su potvrdili da djevojka govori istinu.

Obično je odbijala odgovarati na pitanja ili bi na fotografije koje bi joj pokazali reagirala ek naknadno. Jednom prilikom je barunica koja je bila bivša dvorska dama njene majke komentirala da je preniska da bi bila Tatjana.

"Nikad nisam rekla da sam Tatjana", odgovorila je.

Djevojka je s vremenom uzela ime Anna Anderson, a njena je priča uvelike utjecala na širenje legende o Anastaziji i poslužila kao inspiracija za popularni crtani film.

1991. pronađeni su posmrtni ostaci cara Nikolaja i njegove supruge Aleksandre, te tri kćeri. DNK analizom utvrđeno je da Anna nema nikakve veze s njima.

2007. su pronašli i tijela kraljevića Alekseja i Anastazije i time je zaključeno to poglavelje ruske povijesti.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.