Najmuževniji soundtrack: Ove pjesme muškarac po ukusu Ike Mandurića mora znati

Foto: Instagram

OTKAD nam je pater Ike Mandurić otvorio oči i objasnio što čini pravog muškarca, mnogo toga postalo je jasnije i velik dio pravih hrvatskih muževa vjerojatno je odlučio okrenuti ploču.

Nema više usisavanja tepiha, idiličnih izleta, pranja rublja, igranja sa sinčićem, gajenja dobrih odnosa s punicom i njenom rodbinom ni popravljanja kvarova. Od danas samo lutanje svijetom, plovidba najudaljenijim pučinama i osvajački pohodi. Ništa žena, dječica, parkić i kućice, samo rat, lov, tučnjave i borbe protiv aždaja. 

Znamo da muškarac nikad ne sluša ženu, ali ostaje pitanje - što sluša? Sastavili smo, stoga, listu najmuževnijih pjesama, da nam zvonka radost stvara ugodu tijekom tih dugih izbivanja i muževanja. 

Kasandra - Nisi ti jedini na svijetu

Kasandra je još davnih devedesetih u samo jednom stihu savršeno sažela mudre riječi Ike Mandurića. "Meni treba čovjek, meni treba man, k'o od stijene da je odvaljen", otpjevala je Kasandra, a sve ostalo je povijest.

Ako nas pitate, we've got a feeling i osjećamo to da je ovo jako dobar opis pravog muškarca.

Šestoro dece (Remix)

Kakav muškarac treba biti? Ako vam Ike Mandurić nije uspio razjasniti sve detalje, tu je zvijezda reality showa "Brak na neviđeno" da vam dodatno objasni nijanse, nejasnoće i nedoumice.

Thompson - Zaustavi se vjetre

Pravi muškarac (ne onaj njonjavi), kaže Mandurić, "mora izići daleko od doma, i vidjeti kako tamo stvari stoje", a ujedno "ima zov uspeti se na najviše planine koje ga okružuju, i na najudaljenije pučine, i tamo svijet staviti pod kontrolu".

A kad govorimo o kontroliranju svijeta, nema boljeg primjera od Marka Perkovića Thompsona koji ima toliku kontrolu da zaustavlja prirodne pojave i iz njih pokušava izvući bitne informacije kao što je ona o vukovima i njihovim navikama po pitanju unosa tekućine.

Postoji li muškarac s većom kontrolom od onoga koji ima uvid u to kako stoje stvari oko kuće, sela, grada, države te svijeta, čak i onog životinjskog? Ne bismo rekli. Upravo zato ova vjetroispitivačka himna morala je pronaći mjesto na listi.

Bijelo dugme - Hajdemo u planine

Kao što smo već napisali, pravi muškarac "ima zov uspeti se na najviše planine koje ga okružuju", a da mu nešto golica dušu dok se vere po brdima poput muževne divokoze, tu je Bijelo dugme i ovaj planinarski klasik.

Plavi orkestar & Nada Obrić - Šta će nama šoferima kuća

Još jedan dragulj koji smo izvukli iz bračnih i roditeljskih savjeta čovjeka koji nije u braku niti ima djece je taj da pravi muškarac zapravo nikada nije kod kuće. Ili je na moru, ili je u planinama, ili se bavi aktivizmom, ili pak uokolo tumara i dobiva uvid u državu, grad i selo.

Dom ga guši. Ta četiri zida sputavaju ga da ostvari svoj puni muževni potencijal. Naravno, on mora biti za dom spreman, ali to ne znači da u tom domu mora prečesto i boraviti. Upravo je ovo himna tog vječnog globtrotera.

Nered i Stoka - Spremni za rat

Ako smo dobro shvatili iz najmuževnijeg statusa svih vremena, pravi muškarac ne smije se zamarati svakodnevnim pičkastim trivijalnostima kao što su odgoj djece i ostale njonjavosti, nego mora biti spreman za planinarenje, plovidbu, izlov životinja s ciljem da prehrani sebe i obitelj, šoru i prije svega rat.

Točnije, MORA biti spreman za rat jer kao što kaže ova pjesma o ratu i očinstvu: "Tko se nije skrio, magarac je bio, rata tata tata, amore mio!"

Tema iz "Igre prijestolja"

A dok se, kao što Mandurić piše, bavite čuvanjem svijeta da iz njega ne bi krenula neka "aždaja prema onima koje treba i mora štititi", nema bolje glazbene pozadine od teme iz naše omiljene sapunice s aždajama - "Igre prijestolja".

Aca Lukas - Nisam preživeo

Muškarac, kao što smo doznali "ima poziv, ako treba, i ostaviti svoju ženu i djecu, te za domovinu i čovječanstvo umrijeti". A u slučaju da ne preživi, evo jedne prigodne.

Jacques Houdek - HDZ zna

U jednom dijelu teksta Mandurić postavlja niz bitnih pitanja vezanih za Muža Marijina koji je očito prototip muškarčine. Kao što svi znamo, Josip je oduvijek bio netko u čijim smo postupcima tražili odgovore i postavljali si pitanje: "Što bi Josip učinio?"

Pater Ike pita se je li davao sve od sebe da uredi društvo u kojemu će živjeti i podizati obitelji, je li se znao tući, rukovati oružjem, rješavati razmirice i ukrotiti nasilnike.

Sve su to bitna pitanja, ali vjerojatno najbitnije je ono je li Josip znao preuzeti inicijativu u svomu gradu i organizirati zajednice. Naravno. Josip zna. A znate tko još zna? Jedna zajednica u čijim smo postupcima također tražili odgovore na sva bitna pitanja.

Ike Turner - (Do You Think That I Should Change) The Big Question

Evo za kraj još jedan Ike. I ovaj je bio fajter i nije dopuštao da mu žena govori kakav treba biti jer ženi nije dano razumjeti što on nosi u srcu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.