Najljepša pjevačica Jugoslavije 1971.: "Na Tomu Zdravkovića se ne mogu naljutiti"

Screenshot: YouTube

SILVANA ARMENULIĆ, koju su mnogi nazivali najljepšom pjevačicom Jugoslavije, tragično je preminula na današnji dan 1976. godine. 

Kobnog dana Silvana je krenula na koncert, a s njom su u automobilu bili njena sestra i Rade Jašarević, koji je vozio. Nije poznato što je uzrokovalo nesreću na cesti Beograd - Niš koja je odnijela tri života, no krenule su priče da nije riječ o nesreći, već o ubojstvu, jer ju je navodno proganjao jedan službenik državne sigurnosti. U suradnji s Yugopapirom donosimo tekst koji je objavljen pet godina prije njene smrti.

Lipanj 1971.: Silvana Armenulić trenutačno je najpopularnija pjevačica narodne glazbe. Ta plavokosa ljepotica, oko čijeg se imena u posljednje vrijeme ispredaju najrazličitije priče i pričice, u razgovoru s našim reporterom otkriva neke manje poznate detalje svoga života...

Događaji koji su se u posljednje vrijeme zbili oko Silvane Armenulić potpuno su je izbacili iz normalnoga kolosijeka i doveli u tešku psihičku krizu. Veliko prijateljstvo s Lepom Lukić je prekinuto. Toma Zdravković je zaprijetio da neće više pisati za nju, ustanova za organizaciju koncerata Beogradska estrada tužila ju je sudu i traži golemu odštetu... Sve bi to Silvana izdržala da joj u isto vrijeme brak nije zapao u tešku krizu.

Sve se dogodilo u trenutku kad je Silvana Armenulić postigla najvišu točku u svojoj karijeri. Samo jedna ploča, Što će mi život, dosegla je nakladu od 350.000 primjeraka i postoje svi izgledi da joj donese i četvrtu zlatnu. Na tržištu je najbolje plaćena, njeno ime sposobno je napuniti svaku dvoranu. Pozivi iz inozemstva da pjeva za naše radnike učestali su, nude joj i ulogu u jednom stranom filmu.

Sukobi s Lepom Lukić

Da bi slika bila kompletna, treba početi od početka. A početak je serija Ljubav na seoski način, u kojoj je Silvana dekoltirana pjevala četiri kompozicije Tome Zdravkovića, od kojih je Što će mi život odmah postala hit. Do tada se znalo - s Lepom Lukić nitko se nije mogao natjecati.

To je svima bilo jasno, ali golemoj "show mašineriji" trebao je netko tko bi Lepoj bio konkurencija, pa makar i na papiru. U tom trenutku jedino je to mogla biti Silvana. Njih dvije su do tog trenutka bile najbolje prijateljice, svakog dana su se sastajale, a po nalogu te mašinerije sukob je morao postojati. Naravno, preko novinskih stupaca.

I "sukobi" su počeli. Naprosto su se utrkivale koja će koju više "napasti". Jednom prilikom razgovarao sam o tome s Lepom Lukić. Citiram je: "Mi smo to tako jer su nas nagovarali. Bolju prijateljicu od Silvane nikad nisam imala. Svakog dana se viđamo i smijemo se tim našim 'svađama'."

Poslije sam ih bezbroj puta vidio zajedno. Ali kad je Silvana naglo izbila u prvi plan, s Lepom se više nije sastajala. Što se tada dogodilo, nikome nije poznato, ali prijateljstvo je prestalo.

"Lepa nikad nije našla shodnim nešto dobro o meni reći. O njoj ne želim govoriti. Ona je za mene mrtva", kaže Silvana.

"Ali nekada ste bile najbolje prijateljice", inzistiram.

"Bile jesmo, ali od toga prijateljstva nema ništa. Lepoj je odgovaralo da bude prijateljica sa mnom."

Silvana tražila da bude bolje plaćena od Lepe Lukić

Možda je u pitanju i mala ljubomora. Naime, Beogradska estrada, koja ima potpisane ekskluzivne ugovore s većinom pjevača, plaćala ih je različito. Lepa je imala 120.000 dinara za jedan nastup, a Silvana samo 60.000. Nakon velikog uspjeha u televizijskoj seriji tražila je da bude bolje plaćena od Lepe. Ova se tome usprotivila i došlo je do prekida ugovora između Beogradske estrade i Silvane.

Taj raskid je bio bučan i Silvana je potražila onoga tko je može bolje platiti. I sada je slika ovakva:

"Lepa Lukić danas ima 150.000 dinara za koncert, a ja 200.000 - 300.000", kaže Silvana. 

"Međutim, ove godine neću mnogo pjevati kod nas. Malo više ću pjevati za naše radnike u inozemstvu. To mi je plaćeno u devizama, i to dvostruko, i na taj novac se ne plaća porez."

No da se vratimo na prekid s Estradom. Njegov epilog bit će na sudu. Estrada se javlja kao tužitelj. Silvana je angažirala odvjetnika. Navodno je održavala koncerte u svojoj režiji i sada mora platiti penale. Što se dogodilo?

"Jednom prilikom sam s režiserom Dragoslavom Lazićem i ostalim članovima ekipe Ljubav na seoski način boravila u Prištini. Sjedili smo u hotelu i oni su tražili da pjevam. Svu noć sam pjevala."

Toma Zdravković zaprijetio da će prekinuti suradnju sa Silvanom

To je Silvanina obrana - u Estradi tvrde da je bez njihova znanja snimala i osmu epizodu serije.

"Imam usmenu suglasnost direktora ustanove Miladina Stojadinovića. On će to i na sudu potvrditi."

U toj cijeloj gužvi Silvana tvrdi da i ostali narodni pjevači zabavljaju svoje prijatelje kad se nađu s njima u društvu.

"Zašto ne tuže Safeta Isovića, Boru Spužića Kvaku i ostale? Njih svi konobari vole zato što ih uvijek zabavljaju."

Sud će donijeti konačnu odluku. Tko je u pravu, saznat će se uskoro.

U isto vrijeme je i Toma Zdravković, najproduktivniji kantautor narodne glazbe, odavna Silvanin prijatelj, zaprijetio da će prekinuti suradnju s njom. Navodno Silvana vise nije kadra da se kontrolira.

"Na Tomu se ne mogu nikako naljutiti. Nas povezuje prijateljstvo koje se ne može lako izbrisati."

"Silvana je jedina koja na malom ekranu može napraviti svašta"

Silvana je davno u Leskovcu upoznala mladića koji je pod svaku cijenu htio pjevati u kavani. Bio je to Toma Zdravković. Kako nije imao sredstava, ona ga je uzela pod svoju brigu. Kupila mu prvo odijelo, našla prvi angažman i poslije ga je vodila sa sobom. Kad je Toma postao traženi kompozitor, odmah je Silvani i njenoj sestri Mirjani Barjaktarević nudio svoje kompozicije.

"Silvana je jedina koja na malom ekranu može napraviti svašta", govorio je Toma kad joj je dodijelio svoje kompozicije u spomenutoj televizijskoj seriji.

Toma se osobno zalagao kod svog prijatelja, redatelja Dragoslava Lazića, da Silvana pjeva njegove kompozicije. Da nije bilo Tome, Silvana ne bi pjevala u seriji.

"Istina, malo sam bio ljut na Silvanu", tvrdi Toma. "Ali to je kratkotrajna ljutnja."

Demanti svih tih govorkanja jest nova ploča Silvane Armenulić. Tu su četiri kompozicije Tome Zdravkovića: Vrati se kući, Rane moje teške kako da prebolim, Ja molim za ljubav i Dosta je bilo suza.

"Zajamčene dvije zlatne ploče, a možda i tri", kaže Zdravković.

Silvanin suprug najavio rastavu

Velik uspjeh, koji je zakratko postigla, pomalo je i zbunio Silvanu. Očito je da ga nije spremno dočekala. Počela se ponašati upravo onako kako ne treba. Tako je jedne noći dobila poziv za snimanje jednog talijanskog filma. Poziv je odbila, a ni sama ne zna zašto.

I kad je to najmanje očekivala, pogodila ju je bomba iz vedra neba. Njen suprug Radmilo, učitelj tenisa u Frankfurtu, zaljubio se u mladu telefonisticu Lepu Jankov i najavio rastavu braka.

"Sve sam očekivala, ali to nipošto nisam", kaže mi Silvana. "Nikako ne mogu zamisliti da naša Gordana živi bez jednog roditelja."

I zapela je iz petnih žila da očuva taj brak. Tražila je rješenje i uspjela ga je naći.

"Bila sam kod supruga u Frankfurtu. Dogovorili smo se da ostanemo zajedno, da počnemo iz početka, da sve što je dosad bilo shvatimo kao prolaznu avanturu..."

I tako je, eto, Silvana uspjela prebroditi sve krize, ali posljedice su očite. Ostavile su tragove i na njoj i na njezinoj karijeri.

Napisao: Ratko Marić (Plavi vjesnik, 1971.)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.