Najiščekivanija serija godine: "Velike hrvatske novine ne pišu o nama jer se vlasnik prepoznao"

Foto: Vedran Tolić/Index

U ZAGREBAČKOM Branimir centru sinoć je održano svečano predstavljanje dramske serije "Novine" koja će se od 16. listopada emitirati nedjeljom na Prvome programu Hrvatske televizije s početkom u 20.10.

Serija od 12 nastavaka prema scenariju Ivice Đikića i u režiji Dalibora Matanića prati život i odnose u redakciji jednoga utjecajnog dnevnog lista, a govori o utjecajima moćnika i političara na medijsku scenu. U njoj se prate osobni odnosi i sukobi nekoliko ključnih novinara i urednika u redakciji rastrganih između profesionalnoga integriteta, žutila i komercijalizacije novinarstva te prljavih zakulisnih igara.

Uz osobe iz javnog života na svečanoj projekciji pojavili su se producenti, scenarist i mnogi glumci iz serije, a mi smo porazgovarali s Brankom Katić koja u seriji glumi novinarku Dijanu Mitrović i Aleksandrom Cvjetkovićem koji je utjelovio tajkuna Marija Karduma.

Hrvatska serija kakvu još nismo gledali

Iako je serija već skupila niz odličnih kritika i oduševila publiku gdje god se prikazivala, glumci tvrde da su oduševljeni reakcijom zagrebačke publike.

"Prezadovoljna sam. Prije Zagreba bila sam na promociji serije na filmskom festivalu u Sarajevu i sviđa mi se kako je sve ispalo jer uspjeli smo našu priču ispričati na jedan otmjen i fin način. Znali smo da imamo dobru priču, ali nikada ne znaš kako će sve ispasti do zadnjeg trenutka", rekla nam je Branka Katić.

"Gledam seriju već drugi puta u kinu i stvarno izgleda kao film. Nisam na našem jeziku navikao gledati takav ritam, takvo odvijanje radnje i takve scene pa čak ni takvu vrstu glume i kameru. Sve je to bliže skandinavskom ili sjevernjačkom načinu pričanja priče. Iznenadio sam se radom cijele ekipe. Za neke kolege nisam znao da su toliko dobri i mislim da je to rezultat rada s Matanićem", govori nam Cvjetković.

Lopovčine, kurvetine i politčari

Za razliku od Amerikanaca koji se često oslanjaju na "method acting" i proživljavanje onoga kroz što prolaze i sami likovi, Katić i Cvjetković tvrde da je najveći dio onog što gledamo na ekranu bio na papiru i da su uz odličan Đikićev scenarij koji je upoznat s tim kako stvari funkcioniraju u redakcijama i sugestije Dalibora Matanića, uspjeli stvoriti uvjerljive likove.

Budući da je mnogo toga što vidimo u seriji zapravo hrvatska stvarnost, zanimalo nas je je li Cvjetković u svojoj izvedbi pokušao kanalizirati nekog poznatog hrvatskog političara ili tajkuna: "Nije bilo potrebno. Već sutra ćete otvoriti novine ili pogledati Dnevnik i vidjeti barem trojicu ovakvih. Iako postoji nekoliko likova o kojima sam razmišljao stvarajući lik Karduma, bilo je fantastično kad je jedan vlasnik velikih hrvatskih novina, prepoznavši se u liku, odbio objavljivati bilo kakve vijesti o nama iako sam već bili na festivalu u Sarajevu i imali premijere u Puli i Rijeci. Uvrijedio se jer je mislio da je lik nastao prema njemu. Doduše, ne znam je li Ivica pišući scenarij imao nekog na umu. Vjerojatno jest. Pretvoriš dva-tri takva lika u jednog i dobiješ jednog pravog poštenog Hrvata".

Pitali smo ga i je li mu zabavnije glumiti negativca ili pozitivca, no, Cvjetković tvrdi da on Karduma iz razumljivih razloga nije doživljavao kao suštinski negativnog čovjeka: "Kardum je prosječna hrvatska realnost. Mi zapravo na početku znamo vrlo malo o tom liku kao što ne znamo ni odakle novac 90% hrvatskih vičnih političara. Od HDZ-a, SDP-a, HSS-a, HNS-a i ostalih stranaka. Lopovčine. Možemo tako i o njima govoriti jer su ljudi koji su se snašli. Tako se i Kardum snalazi, a ni drugi nisu puno bolji. Zašto moja žena u seriji koja je kurvetina nije negativna, a ja jesam? Tako je to, moraliziramo oko nekih stvari, a oko drugih ne".

Branka Katić također tvrdi da je lik Dijane Mitrović bilo užitak glumiti jer je odlično napisan: "Ne znam puno o situaciji u Hrvatskoj, ali sam dovoljno dugo živjela u Srbiji da bih znala da kod nas malo toga može proći bez cenzure i utjecaja moćnika na ono što se objavljuje u medijima. Mislim da je ovo univerzalna poruka koja nadilazi regiju. Pravi istraživački novinari ponekad se moraju skrivati u ambasadama".

"Pametna publika prepoznat će kvalitetu"

Branka je oduševljena time kako je serija ispala, a što se priprema tiče, tvrdi da je mnogo toga bilo u način na koji joj je lik predstavljen: "Matanić mi je odmah na početku rekao da Dijana nije ambiciozna novinarka, da je boli 'bip' za sve, da je nije briga za položaj i da joj svi idu na živce. To mi je bilo fenomenalno. Matanić ima tu moć da ti u par natuknica prenese samu srž lika".

Kao srpska glumica, Branka Katić morala je svladati hrvatski naglasak i premda tvrdi da nije talent za naglaske, posao je odradila fantastično i teško je da će se bilo tko požaliti na njezin hrvatski: "Radila sam s Anitom Tripalo i ona mi je jako pomogla i radila puno sa mnom. Veći mi je problem bio taj naglasak u glavi. Nisam nikad živjela u Hrvatskoj, nisam radila u Hrvatskoj, a kao glumica imam potrebu govoriti iz srca i da sve to što izgovaram dolazi iz stanja u kojem sam. Ali provela sam nekoliko tjedana slušajući radio, snimila sam Anitu i to slušala, imala sam i ove divne glumce oko sebe, a i vozač me svakog jutra zezao kaže li se 'kava' ili 'kava'".

Budući da je radila i u Americi na velikim projektima (Big Love, Entourage, Breaking and Entering, Captain America: The Winter Soldier, Public Enemies, Bored To Death, Red Widow, American Odyssey), zanimalo nas je kakve su razlike između rada na visokobudžetnim američkim serijama/filmovima i u daleko skromnijim hrvatskim uvjetima: "Najiskrenije, nema tog projekta na kojem sam radila, a da mi je bilo bolje od ovog iskustva. Na ovim prostorima imamo talentirane glumce i režisere, imamo manje novca, ali i dalje uspijevamo napraviti kvalitetne proizvode koji skupljaju nagrade na svjetskim festivalima. Najveći problem je to što naše države ne brinu dovoljno o umjetnicima koliko je to slučaj inozemstvu. Što se publike tiče, vjerujem im. Pametna publika prepoznat će kvalitetu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.