Najekstremniji sport na vodi: Kitesurfing

Tekst: L.V.
Foto: Andrija Lučić/Cropix


UČESTALI povoljni vjetrovi razlog su zbog kojeg sve više ljubitelja ekstremnih sportova na vodi, windsurfinga i kitesurfinga, posjećuju zadarske i ninske plaže (na glavnoj fotografiji).  Kitesurfing je, primjerice, sport koji s godinama postaje sve popularniji. Mogao bi se opisati kao fuzija windsurfinga, wakeboardinga i paraglidinga, a mnogi koji su se okušali kažu kako je kitesurfing najekstremniji sport na vodi današnjice.

Kitesurfing ili kiteboarding je sport koji se razvio na Havajima odakle ga je Robby Naish kao najveći promotor 1999. godine raširio po čitavom svijetu. Oprema koju je on tada koristio neusporediva je opremom koju "kiteri" koriste danas.

Ljubitelji vjetra hrle u Pelječki kanal

Onaj kojeg zanima kite morat će nabaviti osnovnu opremu koju sačinjavaju kiteboard (daska), kite (zmaj) i trapez (remen oko struka kojim se zakači za zmaj). Za početnike se preporuča i kaciga, rukavice i naočale. Oni koji se ovim sportom žele baviti većim dijelom godine a ne samo tijekom ljeta morat će nabaviti i odijelo od neoprena kojih ima u raznima varijantama, zimskih i ljetnih, ovisno o debljini materijala.

Od južnijeg dijela Hrvatske popularno okupljalište ljubitelja windsurfa i kitesurfa je poluotok Pelješac na čijoj su južnoj strani smješteni centri Viganj i Perna preko puta kojih se nalazi Korčula. Naime, Pelješkim kanalom svakodnevno puše dovoljno jak vjetar, obično maestral ili tramontana, da mogu uživati profesionalci, a prije uglavnom popodnevnih naleta vjetra mogu učiti i početnici.

Preletite Zlatni rat

Baš poput skijaša i snowboardera, windsurferi i kiteboarderi se previše ne simpatiziraju. Windsurferi negoduju zbog užadi koja se zna zapetljati oko njihovih jedara te eventualnih udaraca boardom kad ih kiteri zbog refula ne uspiju kontrolirati. Naime, tehnika kojom se kiteri koriste je sljedeća - kitesurfer stoji na kiteboardu s nogama u fusevima - takozvanim vezovima, i koristi snagu velikog zmaja visoko u zraku koji ga vuče po površini vode.

Osim vožnje kitesurfing omogućava izvođenje različitih akrobacija poput skakanja, preskakanja, pa čak i prelijetanja. Tako je, primjerice, u Bolu na Braču vrlo popularno letjeti preko Zlatnog rata. Nakon što se vine u zrak, kitesurferu slijedi dugotrajan boravak u zraku nakon čega slijedi spuštanje uz akrobatske skokove.

Natjecanja u kitesurfingu se održavaju u dvije discipline - freestyle u kojem se ocjenjuju trikovi (visina, kompleksnost, dojam, doskok) i hang time u kojem suci mjere vrijeme od kada natjecatelj skoči do trenutka kada ponovno ne dotakne površinu vode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.