Na vrhu jedne od najnižih i najljepših naših planina nalaze se vrata u prošlost

Foto: Goran Šafarek

NA KALNIKU sam bio jednom davno, a od onda se nisam godinama pojavljivao. U  međuvremenu sam prošao gotovo sve naše krške planine, kao i neke od svjetskih, visine i do 6000 metara, a ove domaće ostale su nekako po strani. Stoga sam se nedavno jednog lijepog jesenskog jutra uputio upravo na Kalnik – anticiklona je nudila nekoliko sunčanih dana, a već sam ispucao skoro sve ostale bliske destinacije.

Ostao sam zabezeknut jesenskom pojavom Kalnika, i skladno uklopljenog starog grada na vrhu jednog od brda. Jesen je tome dala čarobni premaz, u milijune žutih, smeđih i crvenih listova. Šarena šuma uzdiže se iznad vinograda i malih polja, krovova i tornjeva crkve podkalničkih sela. Kruna svega su "zubi", vapnenačke kalničke stijene koje strše iz bukove šume kao zarasla lubanja nekog pradavnog čudovišta. Svaki zub jedna je od planinarskih postaja do vrha, do telekomunikacijskog tornja, s divnim pogledom na prigorje, ali i na zagorsku stranu, tamo prema Novom Marofu. Uspon zahtijeva malo spretnosti i kondicije, no može ga odraditi svatko.

Kalnik je jedna od naših najnižih hrvatskih gora, a u tu svoju vlastitu definiciju podrazumijevam pojavu stijena. One ne predstavljaju samo iskorak iz šumske vegetacije sa svojim posebnim biljnim i životinjskim vrstama, već i vidikovce koji tako nedostaju u ovom dijelu Hrvatske. Palo je na kraju obećanje – obići ga u svim godišnjim dobima!

Vrhunac posjeta, a fizički doslovno možemo tako i reći, ostaci su stare utvrde Stari grad Veliki Kalnik. Iako je okolno područje naseljeno od prapovijesnih i rimskih vremena, utvrda se prvi put spominje 1243., kada kralj Bela IV. naglašava njegovu važnost u borbi protiv Tatara. Prema legendi, kralj se sklonio na Kalniku s pratnjom bježeći pred Tatarima.

U utvrdi su s vremenom boravili kraljevi, plemići, banovi, biskupi i drugi. Danas su umjesto njih – planinari. Negdašnja masivna vrata nestala su pa se možemo ušetati u sobe, gledati kroz puškarnice i popeti se na vrh kule.

Kalnik je idealan jednodnevni izlet, pogotovo što je podno starog grada i kamenih zubiju izgrađen predivan planinarski dom. Inače, tradicionalan planinarski pohod na Kalnik ove se godine održao u subotu 20. 10. 2018.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.