Mural posvećen profesoru Baltazaru osvanuo na trafostanici u Zagrebu

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Simpatičan mural osvanuo je u novozagrebačkom naselju Utrina.

Na jednoj trafostanici naslikan je mural posvećen profesoru Baltazaru. "Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu", stoji uz šarene prizore iz popularnog domaćeg dječjeg crtića.

Priča o Profesoru Baltazaru

Profesor Baltazar jedan je od najpoznatijih i najvoljenijih crtanih filmova na ovim prostorima. Nastao je u zagrebačkom studiju Zagreb Film, koji je bio poznat po stvaranju animiranih filmova. Serija je nastala 1967. godine, a prikazivala se sve do 1978. godine, kada je ukupno snimljeno 59 epizoda. Režirao ju je Zlatko Grgić, uz druge suradnike kao što su Boris Kolar, Ante Zaninović i Pavao Štalter.

Profesor Baltazar je dobrodušni znanstvenik koji živi u istoimenom imaginarnom gradu. Svaka epizoda prati profesora koji koristi svoju mudrost, kreativnost i znanstvene izume kako bi pomogao sugrađanima riješiti njihove probleme. Njegov karakter simbolizira snagu znanja, mašte i dobrote.

Emitiran je u 30-ak zemalja, uključujući Njemačku, Dansku, Švedsku, Finsku i Italiju. Posebnost serije bila je u tome što se nije oslanjala na dijalog, već su radnju nosili vizualni elementi i glazba, što ju je činilo razumljivom za širu, međunarodnu publiku.

Jedan od ključnih elemenata serije bila je i glazba, za koju je zaslužan Tomica Simović. Njegove skladbe, koje su pratile svaki Baltazarov korak, postale su jednako poznate kao i sam lik profesora. 2008. lik profesora Baltazara postao je dio marketinške kampanje Zagreba, u kojoj se koristio kao simbol kreativnog i inovativnog grada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.