Možete li brže od ovoga? Pogledajte nevjerojatan način rješavanja Rubikove kocke

Screenshot: YouTube

GOTOVO da ne postoji osoba koja nije barem jednom u životu u rukama imala Rubikovu kocku i pokušala je riješiti. Neki su teškom mukom i uspjeli, no većina nas je zaključila da je to nemoguće i odbacila je nakon desetak minuta. Ipak, još uvijek postoje entuzijasti koji smišljaju neviđene pothvate s njom.

Takvi su i Jay Flatland i Paul Rose. Riječ je o dvojici softverskih inžinjera koji su izgradili i programirali robota sa samo jednom namjenom: riješiti Rubikovu kocku što je brže moguće.

Može se reći da su u potpunosti uspjeli u svom  naumu jer je robotu potrebno samo nešto više od sekunde da to napravi. Za usporedbu, trenutni ljudski rekord iznosi 4,904 sekunde.

Način na koji robot to radi zvuči prilično jednostavno: njegove četiri USB kamere skeniraju kocku sa svih strana, pošalju podatke u poseban program koji ih analizira i robot zatim izvršava potrebne poteze.

Teško je vjerovati da je Erno Rubik prije 40-ak godina mislio da će se i danas ljudi zabavljati njegovim izumom, a nedvojbeno bi bio oduševljen da vidi na koji je način to moguće činiti.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.