Mogli biste se iznenaditi: Prava istina iza priče o Božiću

Foto: HINA/EPA/ETTORE FERRARI

U SVETIM KNJIGAMA uče kako je Isus rođen na Božić 25. prosinca -  na temelju čega i slavimo taj blagdan. No, povjesničari tvrde kako je istina nešto drugačija, a prema nekim informacijama vjeruje se da je Isus rođen u proljeće. 25. prosinac odabran je kao dan proslave Božića u 4. stoljeću i to je bio dan kada se nekada slavio stari poganski festival Saturnalije. Božićne pjesme i priče o rođenju u hladnoj štalici došle su kasnije.

Profesor Mark Goodacre s religijskog odijela Duke sveučilišta tvrdi kako su evanđelja po Mateju i Luki jedina koja svjedoče o Isusovom rođenu u Novom zavjetu, a obojica pripovijedaju različitu priču. Lukina počinje u Nazaretu, dok se Matej fokusira na događaje u Betlehemu, no ni jedan ni drugi nisu definirali kada se točno rodio Isus.

Ipak, znanstvenici se slažu kako je Isus rođen u doba vladavine rimskog vladara Heroda. Luka u svojem evanđelju piše kako je Isus počeo propovijedati kada je imao 30 godina - što bi značilo da je rođen 1. godine prije naše ere. No, izgleda kako je krivo izračunao s obzirom na Herodovu smrt, što bi značilo da je Isus rođen 4. godine prije naše ere.

Time magazin ističe kako je prilično teško izračunati pravi datum te da bi se sve brojke trebale uzeti okvirno. Mnoge se debate vode i o Isusovom životu, te o doslovnom shvaćanju evanđelja. Bez obzira na činjenice, mnogi će i dalje diljem svijeta slaviti Božić 25. prosinca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.