Mnogi ga pamte kao Beograđanina koji komentira gužvu na A1: Tko je Leo Mujić

Foto: Miroslav Lelas/Boris Scitar/PIXSELL

Leo Mujić iz Beograda postao je hit nakon što je u HRT-ovom prilogu, dok je bio u koloni na naplatnim kućicama u Lučkom, komentirao gužvu na autocesti A1. Gotovo da ne postoji osoba koja nije vidjela taj video i nasmijala se unazad osam godina koliko je prošlo od njegovog objavljivanja.

Leo je sada ponovno privukao pažnju kada je za Index prokomentirao novu pješačku zonu i mural koji je naslikao svjetski poznat street art umjetnik Lunar na križanju Preradovićeve i Masarykove. 

 

Tko je Leo Mujić?

Iako ga mnogi pamte prvenstveno po videu s autoceste A1, Leo je vrlo poznato lice s domaće javne scene. Rođen je u Beogradu 1975. godine, no živi i radi u Zagrebu. Nakon završene baletne škole u Beogradu usavršavao se u École-Atelier Rudra Béjart u Lausanneu.

Radio je na koreografijama za mnoge institucije i kazališta, među kojima za Plesnu akademiju u Zürichu, Plesnu akademiju u Budimpešti, za Berlinski državni balet, Slovensko narodno gledališče u Ljubljani i Mariboru, za latvijski nacionalni balet, za plesni festival Jacob's Pillow u Massachusettsu i druge.

Nagrađivani umjetnik

Proslavio se koreografijom baleta Ana Karenjina u zagrebačkom HNK te koreografijom i režijom baleta Opasne veze na Dubrovačkim ljetnim igrama 2014. godine. U riječkom HNK s Mašom Kolar koreografirao je Pour homme et femme/Za muškarca i ženu (2014). Za isto kazalište radio je i nagrađene balete Šeherezadu (2015) te San ivanjske noći (2016).

U studenom 2020. njegov balet Ponos i predrasude u zagrebačkom HNK dobio je velike ovacije. Za balete Ana Karenjina (2014) i Gospoda Glembajevi (2017) u izvedbi Baleta zagrebačkoga HNK dobio je 2015. i 2017. Nagradu hrvatskoga glumišta za najbolju koreografiju.

Leo o novom muralu: Već se uprljao

Lea smo sreli u Zagrebu i popričali s njim o novom muralu. "Mural inače nije na cesti, mural je u prijevodu zid. Dakle, ovo zid nije, ovo je trotoar iliti wannabe bivša cesta. Pa simpatičan je, malo se već uprljao, to mu je vjerojatno posao budući da nije mural", rekao je Leo za Index.

"Ponavljam još jednom, ovo nije grafit. Grafit se pravi od spreja za automobile, sjećate se toga. Morat ću vas ponovno ispraviti, nije grafit. Ima posebnu teksturu koja je napravljena, na kojoj djeca mogu i plesati. Treba manje toga, treba malo više zatvoriti ulice", kazao je.

"Stay out of the highway in the fridays"

Podsjetimo, prije nekoliko godina na pitanje novinarke HRT-a je li gužva na autocesti, Leo je odgovorio: "A što mislite? Nije gužva, nego je katastrofa. Uvedite vinjete, na što liči ovo, kakvo iživljavanje."

@hrvatska_radiotelevizija [Arhiva HRT-a🎥] Sjećate li se ljutog Beograđanina koji je zapeo u gužvi na A1 i njegovog slavnog savjeta za zaštitu od sunca? A kako se vi štitite?🌞 #hrtvatskaradiotelevizija #madmax #gužve #autocesta #lučko ♬ original sound - HRT

Na pitanje je li namjerno izabrao petak kako ne bi upao u gužvu, a dogodilo se upravo suprotno, odgovorio je: "Petkom se uvijek zezne čovjek kad ide, zar je onda svaki petak izuzetak? Stay out of the highway in the fridays. Šta je ovo, Mad Max? Seriously?"

No tu nije bio kraj. Leo je uspio dati i savjete novinarki kako da se zaštiti od sunca. 

"Kakvo je ovo maltretiranje, da se turisti dvaput razmisle da l' će doći ili ne. Šta se kuvate, gdje je vama sun protection, gdje su vam kapice?" upitao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.