Mihael zbog artritisa nije mogao hodati bez štaka. Danas osvaja planinske vrhove

Foto: Mihael Strle

MIHAEL STRLE pokrenuo je projekt Korak iznad da bi osvijestio javnost o reumatoidnom artritisu te je oboljelima od tog stanja, od kojeg i sam boluje, pokazao da ne treba odustajati i da je sve moguće uz dobru volju i motivaciju.

>>Mihael hoda za artritičare: Teže je nego što sam mislio, moram probiti svoje granice

U tom naumu podržavaju ga Lidl Hrvatska, kao glavni sponzor, te Xiaomi Hrvatska i Hrvatski Telekom. Na Indexu možete pratiti sve o njegovoj 60-dnevnoj avanturi osvajanja 23 najviša planinska vrha Hrvatske.

Mihael je obolio u dvadesetima

Mihael je od artritisa obolio u dvadesetim godinama života. 

"Nije bilo nekih ranijih simptoma. Radio sam noćnu smjenu na Traumatologiji, u 4 ujutro me je uhvatila bol u lijevom gležnju i stopalu, nakon dva sata nisam mogao stati na tu nogu", prisjeća se Mihael svog iskustva.

"Dva tjedna su bila potrebna da mi liječnici dijagnosticiraju artritis. Nakon toga sam 3-4 godine proveo na konvencionalnim terapijama, a dvije godine sam proveo na štakama jer se nisam mogao osloniti na lijevo stopalo", priča nam.

"Nekad se za artritis govorilo da je to bolest rezervirana za starije ljude. Danas imate mnogo mlađe populacije oboljele, čak i djecu i bebe. Ja sam, primjerice, obolio s 23 godine", objašnjava nam Nenad Horvat, predsjednik Udruge Remisija, koja je Mihaelu dala potporu u ovom pothvatu.

"Više nema dobne granice za obolijevanje od artritisa. Također, nekad se smatralo da je artritis bolest od koje obolijevaju uglavnom žene. Međutim, danas ima i sve više oboljelih u muškoj populaciji", naglašava Horvat.

"Prvi simptom - jutarnja ukočenost"

"Prvi simptom po kojemu će svatko prepoznati artritis je jutarnja ukočenost, koja traje duže od pola sata, nekada čak i po sat ili dva. To je, znači, apsolutno ukočenje u svim kretnjama, nesnosna bol u prstima i šakama, koljenima, ramenima, u zglobovima... Ta ukočenost traje, pojavljuju se zatim i otekline na tim zglobovima. Ti dijelovi tijela zahvaćeni artritisom najčešće budu i topliji u odnosu na druge, nezahvaćene dijelove tijela, i to upravo zbog tih upalnih procesa", objašnjava Horvat i naglašava da je brza reakcija ključna.

"Potrebno je javiti se liječniku obiteljske medicine da bi on dao uputnicu za krvne pretrage. Tim pretragama utvrdit će se je li riječ o upalnom procesu ili možda o degenerativnom procesu, kao što je, primjerice, osteoartritis, koji nastaje zbog degenerativnih promjena uslijed godina i sličnog. Potrebno je otići i na pregled kod specijalista reumatologa ili fizijatra", objašnjava.

"Potrebno je što prije reagirati, što prije postaviti dijagnozu kako bi se moglo početi s liječenjem i terapijama, pa čak i biološkim terapijama, ako budu potrebne", kaže Horvat.

"Mogao sam hodati, ali šepajući"

Mihael se s akutnom fazom bolesti borio godinama.

"Nakon dvije godine visokih doza kortikosteroida upala se smanjila, tu se zaustavilo to akutno stanje, mogao sam hodati, ali šepajući. 5-6 godina nisam mogao potrčati... U remisiju sam zapravo otišao kad sam drastično promijenio životne navike. Dao sam otkaz", prisjeća se Mihael. 

"I dalje sam osjećao posljedice, primjerice nisam mogao trčati, ali počeo sam vježbati, brinuti se više o svom zdravlju... Iz godine u godinu postoji ta borba s bolešću, ali sve mi je bolje što više vrijeme odmiče", kaže i dodaje da i njegova starija sestra boluje od tog stanja.

Udruga Remisija svoje djelovanje usmjerila je na ukazivanje na korisnost bioloških terapija kod ovog stanja. Mihael nije koristio biološku terapiju jer, kaže, nije bio kandidat za takvu vrstu liječenja.

"Radi se o suvremenoj terapiji, to su takozvani 'pametni lijekovi' koji su usmjereni na to da djeluju direktno na uzročnike upalnih procesa. Kada sam osnovao Udrugu, nas nekoliko je već bilo na biološkoj terapiji te smo na svojoj koži osjetili beneficije takvog djelovanja. Biološka terapija omogućuje pacijentu bolju kvalitetu života, njemu i njegovoj okolini. Taj čovjek ne postaje invalid prerano, ne postaje teret društvu, da se tako izrazimo. Što se prije krene s biološkom terapijom, prije će se zaustaviti erozija zglobova, a to je proces koji je ireverzibilan. Jednom kad se dogodi - gotovo je", kaže Horvat.

"Mi kao Udruga željeli smo ukazati na potrebu veće dostupnosti tih lijekova, željeli smo da se ta terapija stavi na listu posebno skupih lijekova, a nakon toga i istaknuti da postoji potreba za većim financijskim sredstvima da bi što više oboljelih moglo dobiti takvu terapiju. Mislim da smo u tome poprilično uspjeli. Kada sam ja krenuo, u Hrvatskoj je oko 250 oboljelih koristilo tu terapiju. Danas je taj broj na 5000. Uz bok smo najvećim europskim zemljama po tom pitanju", kaže.

"Biološkom terapijom se ulazi u remisiju. Važno je naglasiti i da je to terapija koju isključivo propisuje specijalist reumatolog, to nisu lijekovi koje možete otići kupiti u ljekarnu. Daje se onda kad je čovjeku već poprilično loše. Naravno, uz nju je važna i konvencionalna terapija, kao i fizička aktivnost, odnosno kretanje, vježbanje... Sve to će pomoći da čovjek ne atrofira i da zahvaćeni dijelovi tijela ostanu u funkciji", priča i naglašava važnost projekata poput Mihaelovog.

Važnost projekta Korak iznad

"Mihaelov projekt je upravo zbog toga od velike važnosti, prvenstveno zbog toga da ljudima ukaže na to da ne smiju klonuti duhom kada obole. Najlakše je prepustiti se bolesti, međutim treba se boriti", zaključuje i dodaje da je Udruga Remisija i ranije podržavala slične projekte poput onog o važnosti tai chija u reumatskim bolestima. To istraživanje bilo je financirano iz Erasmus+ programa.

"Tad smo ostvarili najbolje rezultate, a u konkurenciji su bili i Belgija, Španjolska i Slovenija. Upravo zbog važnosti osvještavanja javnosti nastavit ćemo podržavati Mihaela u svim sličnim pothvatima", poručuje Horvat.

Mihaela će kroz nekoliko dana na njegovom putovanju podržati i njegov reumatolog. Pridružit će mu se na jednoj dionici puta. 

"Naravno da je važno ne preforsirati se. Moj liječnik, koji će mi i pružiti potporu u ovom projektu, mi je rekao da ne postoji prepreka za ovo putovanje dok god se ja dobro osjećam i dok god mi godi. Važno je da se svatko s ovim stanjem konzultira sa svojim liječnicima te da pronađe idealnu ravnotežu u fizičkim aktivnostima, sukladnu svom stanju", naglašava Mihael.

Putovanje, osim na Indexu, možete pratiti i na Mihaelovom Instagram profilu.

Sadržaj omogućuju Lidl Hrvatska, Xiaomi Hrvatska i Hrvatski Telekom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.