Mihael Strle se osvrnuo na avanturu života: Dosad je to uspjelo samo 28 ljudi

Screenshot: HRT

MIHAEL STRLE nedavno je završio svoju višemjesečnu avanturu u sklopu projekta Korak iznad te u nešto više od tri mjeseca prešao 1100 kilometara duž staze Via Adriatica i stigao do rta Oštra, a cijeli njegov put i doživljaje mogli ste pratiti na Indexu.

Svoj put posvetio je oboljelima od reumatoidnog artritisa, od kojeg boluje i sam, a unatoč bolovima koji su ga pratili na njegovom putu, Mihael je uspio ostvariti svoj cilj te svoje tijelo doveo do samih granica izdržljivosti. O svom putu i projektu Korak iznad govorio je tijekom svog gostovanja u HRT-ovoj emisiji Kod nas doma.

"Via Adriatica je jedna hrvatska planinarska staza. Proteže se od rta Kamenjak do Dubrovnika, odnosno Prevlake, duga je 1100 kilometara i obuhvaća 24 vrha koja su viša od 1100 metara. Ideja je proizišla nakon dugog razmišljanja, a rezultat je dijagnoze koja mi je promijenila život", kazao je Mihael i dodao da je nakon dijagnoze morao promijeniti svoje životne navike.

Pas Oscar mu je jako olakšao put

"Smatram se privilegiranim što sam ovo uspio realizirati, a pogotovo završiti. Dosad je samo 28 ljudi dovršilo stazu u cijelosti", govori Mihael, koji je cijeli put prešao u pratnji psa Oscara, bez kojeg se ne bi ni otisnuo na put.

"Oscar je bio nekakav pokretač. Oscar i ja smo zajedno dvije godine. Dosta mi je to bilo strašno i veliko, izvan zone komfora. Izložiti se, spavati sam na Velebitu u šumi. Sve je to izazov, a taj izazov mi se činio puno lakši s Oscarom", rekao je Mihael o svom pratitelju.

Kazao je da su planine zahtjevne, kao i uvjeti, te da je trebao biti jako pažljiv kako se ne bi našao u nekoj opasnosti. Ispričao je i kako se osjećao kad je dobio dijagnozu u 25. godini.

"Bio mi je to šok, ali nije mi bila nepoznanica jer je to genetska bolest i imam već slučajeve u obitelji. Mogu reći da sam vrlo brzo to prihvatio, samo nisam bio fizički u mogućnosti nastaviti s istim životom kao i prije. Meni se to pokazalo i dobro, jednostavno me fizičko stanje prisililo na promjenu, da usporim, da prestanem raditi dva posla, da ne radim 14 sati dnevno i da pokušam nešto drugo tražiti u životu", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.