Mihael se popeo na snijegom okovanu Dinaru, pogledajte fotografije

Foto Mihael Strle/Toni Opačak

MIHAEL STRLE u svojoj se avanturi u sklopu projekta Korak iznad popeo na najviši vrh Hrvatske, Sinjal, visok 1831 metar.

Mihaela su na Dinari dočekali zimski uvjeti s temperaturama debelo ispod nule. "'Real feel' je bio i do -20", ispričao nam je Mihael kad smo ga uspjeli kontaktirati nakon što se utoplio u jednom privatnom smještaju podno Dinare, u mjestu Glavaši.

Alpski uvjeti

Na Dinari ipak ima i pratnju, s njim je prijatelj Ivan Bajlović jer, kako nam je rekao, svjestan je da bi bilo opasno ići sam u takve uvjete, pogotovo jer nema prijašnjeg iskustva u takvim pothvatima. Njegovo putovanje prati i HGSS, koji mu je neizmjerna podrška na ovoj dionici.

"U Kninu nas je dočekao HGSS, pročelnik Darko Gavrić Ćerćo, kojemu sam neizmjerno zahvalan za svu podršku. Doslovno mi je rekao: 'Ne brini, sad si naš, mi te pazimo.'", priča nam Mihael, koji je tijekom planinarenja po Dinari u stalnom kontaktu s HGSS-ovcima.

Na Dinari su ih dočekali skoro pa alpski uvjeti. Prvi put je koristio dereze (metalne dodatke za cipele koji sprječavaju klizanje po ledu) i cepine (dio planinarske opreme koji služi za zaustavljanje u slučaju da se planinar oklizne).

"Pazimo samo da nas na planini ne hvata mrak jer je snijeg prekrio planinarske markacije koje moramo slijediti tako da bi zaista bilo opasno gubiti se po nepoznatom terenu po noći. Ekstremi su dosta veliki, u podnožju planine nema snijega, no na višim predjelima je već led. Zbog toga pokušavamo pronaći neku zlatnu sredinu što se opreme i odjeće tiče", objašnjava Mihael.

Iako se do zadnjeg trenutka nije znalo hoće li to biti moguće, Dinarom planinari i pas Oscar. "Veoma je prilagodljiv, nevjerojatan je. Obožava snijeg, igra se, uživa u njemu. Nabavio sam mu šlapice za hladnija područja, da mu se šapice ne smrzavaju, ali zasad se super snalazi. Zapravo mi je jako drago da sam ga ipak poveo sa sobom jer on zaista gušta", hvali ga Mihael.

 

Spavanje u manastiru

Jedno od najzanimljivijih iskustava tijekom čitave rute Mihael je doživio netom prije Dinare, na Kudinom mostu u blizini Obrovca. 

Tamo je dvije noći prespavao u manastiru Krupa, gdje ga je ugostio monah koji tamo živi sa svojom kaluđericom.

"To je zaista bilo odlično iskustvo. Monah nam je kuhao, ugostio nas je fantastično, dane smo proveli u razgovoru i zaista mi je dao dodatnu motivaciju da idem dalje. To nikad neću zaboraviti", priča i dodaje da je na odlasku od monaha čak zatražio i blagoslov.

"Nisam neki religiozan tip, ali jako smo se povezali."

Manastir Krupa je inače jedan od tri povijesna pravoslavna manastira u Dalmaciji, pored manastira Krke i Dragovića.

Mihael nastavlja svoju avanturu na Dinari, a sljedeći korak mu je planinarsko sklonište na 1500 metara nadmorske visine.

Index ga nastavlja pratiti na putovanju, a sve je zabilježeno i na njegovom Instagram profilu.

Sadržaj omogućuju Lidl HrvatskaXiaomi Hrvatska i Hrvatski Telekom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.