Michael J. Fox otvoreno progovorio o borbi s Parkinsonovom bolešću

Foto: Instagram

SA SAMO 29 godina, Michaelu J. Foxu dijagnosticirana je Parkinsonova bolest.

"Iskreno, moja prva reakcija je bila: Napravili ste pogrešku - niste svjesni tko sam ja'', glumac je priznao za Closer Weekly. "Suludo je da se to meni događa, pomislio sam. Dijagnoza me prestrašila i bježao sam od nje", dodao je.

Za neurodegenerativni poremećaj čiji se simptomi polako razvijaju godinama pravog lijeka nema, a mogućnosti liječenja variraju i mogu uključivati lijekove i operacije.

Zvijezda ''Povratka u budućnost'' otkrila je kako se nakon vijesti okrenula alkoholu. "Počeo sam previše piti", rekao je. "Pio sam da uništim to i otjeram od sebe. No zloupotreba alkohola dovela je do tenzija u mom braku, koji je uvijek bio dobar, a nakon tog lošeg perioda, sjajan."

Fox je u braku s Tracy Pollan od 1988. godine i par ima četvero djece. Tracy (58) je uz njega bila cijelo vrijeme. "Moja žena je jednostavno sjajna osoba. Dajem joj puno zasluga za moj način borbe s ovim - također, zahvalan sam joj jer je prekinula moje rane pokušaje da se nosim s time na neproduktivne načine, alkoholom i ljutnjom."

Fox se u početku bojao zbog dijagnoze, no danas, s 57 godina, odbija dopustiti da ga bolest sprečava u uživanju u životu. Svojom zakladom pak želi inspirirati i druge oboljele od Parkinsonove bolesti i pokazati kako se i s takvom dijagnozom može živjeti punim plućima.

Fox je i prije govorio o tome kako je dijagnoza utjecala na kvalitetu njegovog života. Ranije ove godine za magazin People otkrio je kako je sve počelo. Jedno jutro 1990. godine probudio se i vidio da mu se mali prst na lijevoj ruci nekontrolirano trza. Tek godinu dana kasnije neurolog mu je rekao kako je radi o ranim znakovima Parkinsonove bolesti.

Kad je vijest podijelio sa ženom, grlili su se i plakali. Zatim se okrenuo alkoholu u pokušajima da otupi bol. Prazne boce skrivao je od žene, a tad ga je, 1992., našla onesviještenog na kauču s pivom prolivenom po tepihu, a uz njega bio je njihov tada trogodišnji sin Sam. To mu je bilo posljednje piće.

Nakon što se otrijeznio, počeo je viđati terapeuta, koji mu je pomogao prihvatiti novi život s Parkinsonovom bolešću.

Život mu je postao bolji kad je dobio blizanke Aquinnu i Schuyler 1995., a zatim i Esmu 2001. 

"Lako je biti optimističan", rekao je Fox. "To je moj život. Na što se mogu žaliti?"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.