Manekenka pozirala s burkom pa se ispričala: "Nisam čitala vijesti"

Foto: ©2021 London UK/Guliver/AP

MANEKENKA, glumica i aktivistica Lily Cole ispričala se jer je objavila fotografiju na kojoj pozira u burki s namjerom da promovira svoju novu knjigu, piše BBC.

Cole je rekla da razumije zašto je fotografija uznemirila ljude i da se želi ispričati ako je ikoga povrijedila.

Kritičari kažu da poziranje u odjeći koju nose neke muslimanke nije preporučljivo s obzirom na trenutne nemire u Afganistanu.

Cole je fotografiju objavila dok su Afganistan preuzimali talibani, a branila se kako u to vrijeme nije čitala vijesti ni znala što se događa.

Na jednoj fotografiji pozirala je s plavom burkom koja joj je prekrivala lice i tijelo, a na drugoj je maknula bruku i otkrila lice. 

"Prihvatimo raznolikost na svim razinama - bioraznolikost, kulturnu raznolikost, raznolikost mišljenja, raznolikost glasova raznolikost ideja", napisala je tada.

Kolumnistica Timesa Janice Turner optužila je Cole da je "stavila Instagram ispred univerzalnih ljudskih prava", a Anjum Peerbacos, suosnivačica podcasta Hijabi Half-Hour, rekla je da su fotografije odraz nepoštovanja.

"To nije modni dodatak. Taj je odjevni predmet vrijedan vjerski simbol i nosi se i koristi kao takav", rekla je.

Cole je kasnije izbrisala fotografiju i ispričala se na svojoj Instagram priči.

"Ovaj tjedan sam objavila stare fotografije na kojima nosim burku koju mi je posudila prijateljica. Nisam čitala vijesti u vrijeme kada sam ih objavila pa tajming nikako nije bio dobar i hvala što ste mi na to ukazali."

Dodala je kako joj "srce puca čitajući o tome što se trenutno događa u Afganistanu" te da "traži organizacije preko kojih može pomoći ženama u ugroženim područjima".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.