Makarski fotograf čisti smeće s plaža i ne staje s akcijama

Screenshot: HRTi

MAKARSKI fotograf Krešimir Žanetić redovito čisti smeće s plaža i iz prirode, a u tome mu pomažu supruga i kćeri. Dobro jutro, Hrvatska danas je emitirao prilog o njima.

Početkom godine Žanetić je objavio poziv na Facebooku u kojem je pozvao ljude da mu pomognu u čišćenju plaža, da bi mjesec dana kasnije objavio snimku na kojoj se vidi kako je počistio brdo plastičnog otpada na Lastovu, a s akcijama nije stao otad.

Žanetić kaže kako se fotografijom počeo baviti nakon jednog ljetnog posla, kad je dobio fotoaparat umjesto novca u 3. razredu osnovne. "Nosim ga sa sobom otad... ili bilo koji drugi uređaj za snimanje", govori te dodaje kako je to do danas neodvojivo od njega.

No u međuvremenu je pronašao i svoje drugo ja, ekološki osviještenog zelenog aktivista. "Teško je živjeti u Makarskoj a da ne vidiš ljepotu prirode", kaže fotograf koji otkriva da je maštao da će postati snimatelj National Geographica, no priznaje da se dogodilo "milijardu kompromisa".

Danas pokušava razbiti, kako kaže, skepsu prema ljudima koji skupljaju smeće. "Plašili su nas da ćemo biti smećari ako ne budemo učili u školi", govori. 

U skupljanju smeća pomaže mu i supruga Ivana, ali i kćeri Zita i Marčelina. Obitelj smatra kako je najvažnije educirati se o temi jer, dodaju, u skupljanju smeća možda nema ništa lijepo, ali svakako je plemenito.

Žanetić problem vidi i u poricanju odgovornosti. "Stalno tražimo krivca čije je smeće... nikako da prihvatimo da je to naše jer svi skupa živimo tu", govori fotograf uvjeren da se svijet može promijeniti na bolje malim postupcima. "Pokupiti smeće, pomoći baki na ulici... barem malo pokrenuti priču u pozitivu i u neku bolju budućnost", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.