Lupino osvaja Europu: "Cijeli svijet je apokaliptičan, moja djela govore o toj destrukciji"

Foto: Stephan Lupino

SLAVNI fotograf Stephan Lupino trenutno u Grazu održava izložbu radova u sklopu koje je iz svog novog pravca pod nazivom lupinizm izložio šest skulptura, dva crteža na platnu, četiri križa i dvije maske, te fotografije iz razdoblja 80-ih iz New Yorka, kao i fotografije djece oboljele od raka iz ciklusa "Moji anđeli".

Organizatori izložbe su Peter Znidaric i Walter Bruner, izložbu je postavila kustosica Elisabeth Saubach, a dio njujorških fotografija dolazi od kolekcionara Milana Krivde. Izložba u Grazu će biti otvorena do 15. rujna, a Lupino radi punom parom na pripremi budućih projekata.

"Početkom kolovoza izlažem dvije skulpture u galeriji 'Fine Art Kolhammer-Maringer' gdje će zajedno s njima biti izložena djela Picassa i Chagala, a 17. rujna imat ću izložbu u Munchenu za otvaranje Oktoberfesta", ispričao nam je.

Ovog je proljeća otvorio izložbu u art galeriji "Domenico Vacca" gdje je njegova slavna statua "Fire Woman" dio stalne postave. Spomenuta skulptura procijenjena je na dvjesto tisuća dolara, no Lupino je trenutno ne želi prodati. Izložba još traje, ali ovaj svestrani umjetnik je neprestano u pokretu i u pregovorima za nove projekte.

"Jako sam zadovoljan izložbom u Grazu, ovdje je riječ o sistematskoj izložbi koju je posjetilo mnogo važnih ljudi iz područja umjetnosti, a upoznao sam jednu austrijsku barunicu, kolekcionarku, koja mi je uputila poziv da izlažem u njenom dvorcu", rekao je.

Otkrio nam je da je jedna ljubljanska galerija odlučila napraviti arhivu njegovih fotografija koje je snimio tijekom osamdesetih godina u New Yorku, a također su ga kontaktirali iz dvije galerije u Londonu koje su pokazale interes za njegova djela.

"Stalno me zovu da slikam komade, ali sad to radim tek povremeno", kaže Lupino koji sebe smatra svestranim umjetnikom. Tu svestranost drži jednom od karakteristika novog umjetničkog pravca nazvanog lupinizam.

"Lupinizam je energija, svestranost, iskustvo, spontanost, stil, prelazak iz jedne faze u drugu. U zadnje vrijeme puno radim u drvu, tu je originalnost. Bronca se uvijek može izliti ponovo, a drvo se oblikuje samo jednom", objasnio nam je.

"Moj najnoviji opus 'Novi svijet' i protkan je apokalipsom. Sve oko nas je apokaliptično, cijeli svijet je destruktivan, ratovi, sve veće razlike između bogatih i siromašnih... Protiv toga se borim koliko mogu, posvetio sam se toj tematici", kaže on.

Iako ima američko državljanstvo i u toj je zemlji doživio priznanje za svoj rad kakvo bi u Hrvatskoj mogao samo sanjati, za sad se ne planira vratiti živjeti tamo.

"Vratio sam se iz Amerike kad su svi bježali odavde, zasad namjeravam tu i ostati. Tu mi je majka, tu su mi djeca, tu mi je najbolje usprkos okolnostima. Umjetnost je u Hrvatskoj na niskim granama, ali ipak se nešto pokreće. Već s Jasminom Bavoljak, kustosicom 'Klovićevih dvora', pripremam izložbu koja će se otvoriti početkom iduće godine.

"Trenutno sam fokusiran na Europu gdje će se lupinizam sigurno proširiti, od početka vjerujem u to. Ja sve gledam na svjetskoj razini, u Hrvatskoj moraš raditi ili za državu ili za crkvu, a ja volim biti slobodan. Lupinizam je avangarda, tu sam ispred svog vremena", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.