Ne volite se ljubiti? Nakon ovih činjenica možda ćete promijeniti mišljenje

Foto: Press

S OBZIROM na to da je Valentinovo, donosimo vam nekoliko zanimljivosti o ljubljenju. Osim što je užitak, ono ima i benefite za zdravlje, kako fizičko tako i psihičko, piše Yahoo.

Sagorijeva kalorije

Ljubljenje ne sagorijeva toliko kalorija kao, recimo trčanje. No ljubljenje ubrzava metabolizam i sagorijeva dvije do tri kalorije u minuti ljubljenja. 

Jača povezanost para

Ljubljenje potiče intimnost i jača povezanost. "Kada se ljubimo, i muškarci i žene proizvode hormon oksitocin. Često se naziva hormon ljubavi jer potiče da se vežemo", objašnjava profesorica biologije Dawn Maslar.

Potiče uzbuđenje i poboljšava seks

Seks pomaže u održavanju zdravog srca i podiže samopouzdanje, a dio predigre je i ljubljenje. Ono dodatno uzbuđuje i čini cijeli odnos boljim. Kao što ističe Carol Queen, seksologinja i osnivačica Centra za seks i kulturu: "Ljubljenje je moćna vrsta predigre. Pomaže povećati šanse da će oba partnera doživjeti dobro i ugodno erotično iskustvo."

Sprječava bolesti

Izmjenjivanje sline odličan je način za obranu od virusa. Istraživanje iz časopisa Medical Hypotheses iz 2009. pokazuje da se ljubljenjem jača imunitet. Druga studija provedena na Sveučilištu Wilkes 2004. godine otkrila je da su sudionici studije koji su imali seks jednom ili dvaput tjedno imali više razine antitijela imunoglobulina koji se bori protiv infekcija.

Snižava kolesterol

Prema studiji iz 2009. u časopisu Western Journal of Communication, autori su otkrili da ljubljenje može imati pozitivan učinak na kolesterol. Bavili su se teorijom da povećana nježnost ima učinka na poboljšanje fizičkog i psihičkog stanja koje uzrokuje stres, a među ostalim to je povišeni kolesterol. 

Smanjuje stres

Dr. Stills ističe: "Ljubljenje snižava razinu kortizola. Kortizol je hormon stresa i ima negativan učinak na naš imunološki sustav, endokrini sustav i zdravlje mozga, posebno hipokampusa."

Dakle, ako želite biti manje bolesni, smanjiti stres i kolesterol, ali i poboljšati bračni i seksualni život - samo se ljubite.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.