Let 3 odletio u Beograd na promociju Žive pičke: "Ako postoji kurac, mora biti i pička"

NAKON što su prošle skoro dvije godine od posljednjeg gostovanja u glavnom gradu Srbije, Let 3 večeras nastupa u beogradskom Domu omladine. "Prošle godine je bio plan da napravimo koncert, ali Dom omladine nije završen u roku koji je bio planiran. Onda su nas spriječile druge obaveze i nismo mogli naći pravi termin. Možda je to i zgodno jer izašao je taj DVD pa je ovo prilika i za njegovu promociju.", izjavio je Damir Martinović-Mrle, basist i jedan od osnivača grupe, za srpske E-novine. Naime, bend je prije dvije godine održao veliki koncert u riječkoj Harteri, "prerušenoj" tvornici papira, povodom 20 godina postojanja. Cijeli nastup snimljen je i ponuđen ljubiteljima, ali i onima koji to nisu, na DVD-u pod naslovom "Živa pička".

Kako bi bilo živjeti bez crkve

S obzirom da je Let 3 prije toga imao dvostruki live album "Živi kurac", mnogi se pitaju odakle tolika fascinacija genitalijama, na što Mrle odgovara: "Ako već postoji kurac onda mora biti i pičke. Ako nema pičke, di smo onda? Nisu muškarci sami nastali niti su sami na svijetu, ima tu i žena. Da se ne bi osjećale zapostavljene onda smo stavili i pičku i sada je to kompletno".
 
Ovaj DVD doživljavaju kao retrospektivu svog 20- godišnjeg rada. "Let 3 se ne bavi samo glazbom već slažemo određene slike u određenom kontekstu i dobivamo novi prostor i drukčiji svijet u kojem funkcioniramo. Zanima nas kako u tom svijetu funkcioniraju ljudski osjećaji, ljubav, mržnja, seks, religija, nacionalnost...", kaže basist kontroverznog riječkog benda.

Da su spremni provocirati i raditi što god im padne na pamet svjedoči i zahtjev kojim traže da se zabrani rad Katoličkoj crkvi u Sloveniji ili bar da na liturgijama ne sudjeluje svih 12 apostola već šest. "Kroz period od proteklih dvadesetak godina smo živjeli bez struje, vode i raznih stvari i bilo bi interesantno vidjeti kako bi bilo živjeti bez crkve", objašnjava Mrle.

Lova, lova

Iako ih mnogi smatraju vulgarnima i neumijesnima, Let 3 - ovci su potvrde za dobar rad dobili od Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, koji ih podržavaju i smatraju umjetnicima, a i Porin su držali u rukama. Osvrnuli su se i na prihvaćeni prijedlog ministra turizma da se, kao dio plana za spas turizma, smanje naklade ZAMP-u (zaštita muzičkih autorskih prava): "To je oduzimanje imovine. Kao da ti netko dođe u stan. Novac od autorskih prava je moja imovina i nitko nema prava oduzeti mi to kad se neko sjeti. To je jako bezobrazno."

S obzirom da se bliže lokalni izbori, Mrle je za kraj uputio apel svim političarima: "Volio bih da imamo što više koncerata u kampanji da se zaradi što više love. Zato volim izbore, da se zaradi što više love."

I.M.L.
Foto: Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.