Koncertni majstor Krstić svirao iz svog stana u Münchenu, od izvedbe ćete se naježiti

Video: Index

POSJETITELJI Indexa imali su priliku uživati u nastupu maestralnog violinista Sretena Krstića, člana Zagrebačkih solista i koncertnog majstora Münchenske filharmonije.

Izvedbe ovog genijalnog glazbenika mogli ste uživo pratiti na Facebook profilu Indexa, a svi oni koji nisu uspjeli popratiti nastup uživo ovdje mogu pogledati snimku.

Sreten Krstić violinu svira od sedme godine. Od 1980. godine koncertni je majstor Münchenske filharmonije. Na tom položaju djeluje još iz doba legendarnoga šefa-dirigenta Sergiua Celibidachea.

Bio je i koncertni majstor Svjetskog orkestra mladih te nastupao sa solistima poput Henryka Scheringa i Pierrea Fourniera te pod ravnanjem dirigenata poput Jeana Martinona i Bernarda Kleea. I kao solist surađivao je s mnogim slavnim dirigentima, a karijera ga vodi u gotovo sve europske zemlje, Japan, SAD i Rusiju.

Snimao je za sve radijske i televizijske postaje bivše Jugoslavije, Bavarski radio, Zapadnonjemački radio, BBC (Manchester), Grčki radio (Solun) te za diskografske kuće PGP, Thorofon, Arte Nova Classics i dr. Za njih je ostvario više kompaktnih ploča, kako solističkih tako i komorne glazbe.

Godine 1985. utemeljio je Gasteig-Trio München, 1996. Filharmonijski gudački sekstet, a 1999. Komorni orkestar Filharmonijski solisti, čiji je i umjetnički voditelj. Iste godine postaje i članom Glasovirskoga trija Gelius. Svira na violini koju je 1760. izgradio Nicola Gagliano.

Krstićev nastup bio je jedan u nizu mini koncerata koje će za čitatelje Indexa u narednim danima izvesti članovi Zagrebačkih solista kako bi vam olakšali dane u samoizolaciji. 

Rad Zagrebačkih solista možete pratiti na njihovoj YouTube te Facebook stranici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.