"Koja je ovo država": Brešan otkrio što je Plenković radio na snimanjima u vladi

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/John Pavlish

"OVAJ film je komedija apsurda, a apsurdi su u Hrvatskoj neiscrpno vrelo. Kad smo tražili lokaciju za promociju, shvatili smo da je ovo najapsurdnije mjesto u Hrvatskoj, danas u 11 sati i 16 minuta", objasnio je redatelj Vinko Brešan zašto je svoj novi film odlučio predstaviti javnosti baš u Kulmerovih dvorima, domu obitelji Todorić. 

"Znam Ivu Balent otprije, ali nismo se vidjeli 15 godina. Bila je jako susretljiva, brzo smo se dogovorili. Jednom sam se našao s njom osobno,  a ostalo smo odradili telefonom. Sve je dogovoreno u sedam dana", rekao je producent filma Ivan Maloča

Novinari su smjeli vidjeti i fotografirati dvije prostorije salona za goste te predvorje, dok je ostatak impozantnog imanja ostao zabranjen. Ono što je ostalo obavijeno velom tajne je cijena rentanja Kulmerovih dvora. 

No vratimo se na film. Radnja se sastoji od tri priče, a centralna je ona o ministru koji se zaključa u zatvor i odbija izaći. Film je sniman dvije godine, a na njemu je angažirano više od 200 ljudi. Brešan je naglasak stavio na autentičnost pa su scene iz zatvora zaista snimane u Lepoglavi, a one u kojima su članovi vlade u Banskim dvorima.

"Kako se radnja filma odvija 2020. ja sam zaključio da će ured predsjednika Republike biti u Visokoj, kako je najavljeno, pa smo snimali tamo. Vidjet ćemo jesam li pogodio. Snimali smo u sobi za sastanke u Vladi i u premijerovoj sobi za sastanke. Htio bih se zahvaliti premijeru Plenkoviću, koji nam je objasnio gdje sjedi i druge detalje koje nismo znali", rekao je Brešan.

Iako nitko nije želio reći previše o filmu, scenarist Mate Matišić ga je nahvalio: "Meni je to Vinkov najbolji film, iako nisam objektivan."

Vedran Mlikota u filmu glumi svećenika, deseti put u svojoj karijeri. Dodao je da je ovog puta ipak pravoslavni pop te naglasio: "Svi honorari su na zasad plaćeni".

"Bilo mi je veliko zadovoljstvo ponovno surađivati s Vinkom, koji je veliki spoj intelekta, humora i hrabrosti", nahvalila ga je glumica Alma Prica..

Film je trenutno u postprodukciji, premijera je najavljena za 17. prosinca, a u kinima bi se trebao naći 3. siječnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.