Kako se zapravo boduje na Eurosongu i zašto je došlo do preokreta u finalu

Screenshot: Youtube

DRAMATIČNA završnica Eurosonga u kojoj se do posljednje sekunde čitanja glasova publike nije znalo tko će pobijediti razbjesnila je Mariju Šerifović koja je preko Twittera poručila da nikad više neće gledati ovo natjecanje, ali i zbunila mnoge gledatelje. 

Iako su Švedska i Makedonija nakon glasanja stručnog žirija bile na samom vrhu liste, glasovi publike su sve promijenili i pobjedu je odnio predstavnik Nizozemske

Znate li kako uopće funkcionira dodjela bodova i glasanje na Eurosongu? 

Sustav bodovanja

Sustav bodovanja kakav danas postoji uveden je 1975. godine. Prvoplasiranoj zemlji se daje 12 bodova, drugoplasiranoj 10, trećoj osam i tako dalje. Od početaka ovog natjecanja do kraja 90-ih bodove je dodjeljivao isključivo žiri, a nakon toga je uvedeno glasanje publike. 

>>>Popriličan neuspjeh: Otkriveno koje je mjesto Roko zauzeo na Eurosongu<<<

Promjena pravila

2009. su ponovo promijenili pravila te su od tada natjecatelji mogli dobiti bodove i od žirija i od publike u jednakom razmjeru. Do toga je došlo da bi se stalo na kraj "dobrosusjedskom glasanju", ali i kako bi se show učinio zanimljivim. Ovogodišnji preokret u finalu dokaz je da je to zaista začinilo stvari. 

Glasanje

Svaka zemlja koja sudjeluje ima stručni žiri oformljen od pojedinaca koji su se u svojoj zemlji na neki način istakli na području radija, televizije ili glazbene produkcije. Kod nas su to ove godine bili urednik zabavnog programa HRT-a Zlatko Turkalj, harfistica Doris Karamatić, skladatelj Silvestar Silvije Glojnarić, Franka Batelić i Bojan Jambrošić. 

Na osnovu glasova članova žirija sastavlja se popis bodova koje dodjeljuje žiri i tako deset najboljih pjesama po njihovom mišljenju dobiva bodove od 1 do 12. Na isti način se sastavlja popis bodova s telefonskog natjecanja.

Ako se dogodi da dvije pjesme imaju isti zbroj glasova, prednost ima ona koja je više glasova dobila od publike. 

Ove su godine glasovi publike itekako odnijeli presudu. Iako su i Makedonija (239) i Švedska (237) imale veći broj bodova od Nizozemske (231), na kraju su od publike dobile puno manje glasova i to ih je koštalo pobjede. 

Švedska je od publike dobila 93 boda, a Makedonija 58, dok je prvoplasirani Nizozemac dobio 261 bod. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.