Još uvijek ne znate tko je "Dragi Lastan"? Vrijeme je da otkrijete "najčuvaniju tajnu hrvatskog novinarstva"

Foto: Press

GOVORILI su da je da identitet Lastana iz nezamjenjive Modre Laste jedna od "najčuvanijih tajni hrvatskog novinarstva".

Na HRT-u je sinoć prikazan dokumentarni film "Dragi Lastane!", Irene Škorić u kojem je nakon više od 40 godina otkriveno tko su ljudi koji su stajali iza junaka koji je pomogao generacijama tinejdžera s raznoraznim, najčešće ljubavnim problemima.

Iako ovo već odavno nije tajna, izvrsni nas je dokumentarac podsjetio tko je sve stajao iza Lastana, pjegavog momka koji i danas u Modroj lasti odgovara na pitanja znatiželjnih i zbunjenih tinejdžera.

Strogo čuvana tajna

Redateljica, i sama ljubiteljica legendarnog pjegavca, godinama je pokušavala saznati tko se krije iza Lastana, a kada je odlučila napraviti film o tome naišla je na mnoge prepreke zbog čvrstog kodeksa šutnje u uredništvu časopisa, koji se ponekad odnosio čak i na Lastanove članove obitelji.

Nije se znalo je li riječ o muškarcu ili ženi, a jedino što su znali bio je crtež u rubrici koji je napravio Ivica Bednjanec.

Uz razgovore s mnogima koji su stvarali lik, otkriveno je da su od uvođenja rubrike 1969. u tada najtiražnijem časopisu za djecu bila najmanje četvorica Lastana, dok se identitet sadašnjeg, koji dobiva ipak više e-mailova nego pisama, još čuva u tajnosti.

Inače, rubriku je osmislio novinar i publicist Rudi Aljinović, danas 78-godišnjak, koji je od samih početaka rubriku zamislio kao mjesto na kojem se klincima neće obraćati s visoka već im ponuditi konkretne odgovore.

"Ne bih glorificirao to vrijeme, bio je to novinarski posao, bio sam slobodnjak i trebao mi je stalni honorar, a 'Modra lasta' je izlazila dva puta mjesečno i bila dobar izvor prihoda", rekao je Aljinović.

Da to nije bio samo posao smatra i Saša Drach, novinar i prevoditelj, koji je bio Lastan dvadesetak godina, počevši od devedesetih.

"Pitanja i odgovori nisu se puno promijenili od samih početaka do danas, no u redakciji smo htjeli svaki odgovor pretvoriti u neku vrstu šale jer se tražila duhovita rubrika koju će klinci čitati, dok su ozbiljne odgovore mogli čuti i kod kuće", objasnio je Drach.

Preteča seksualnog odgoja u Hrvata

U filmu se pojavljuju i nekadašnji čitatelji Modre laste koji su slali pisma Lastanu, a i u odrasloj dobi prisjećaju se koliko im je značilo da imaju nekoga kome mogu anonimno postaviti pitanje o raznim problemima, bez da ih se osuđuje.

Nerijetko su, priznaju, i prije nego što bi dobili odgovor od Lastana rješenje svojih nedoumica pronašli u nekom od objavljenih pisama.

I dok su šezdesetih godina najpopularnija pitanja bila vezana za probleme u školi ili zašto jedini u razredu nemaju traperice, sedamdesete donose puno više ljubavnih pitanja.

Na adresu redakcije tada je stizalo više od 500 pisama tjedno.

Osamdesete donose pitanja vezana za intimno zdravlje i seks, a neki su tada prigovarali i da je Modra lasta postala preliberalna.

Danas se, tvrde sudionici, smatra pretečom seksualnog odgoja u Hrvatskoj.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.