Jeste li čuli za ove trikove za smanjenje režija? Ovo biste trebali isprobati

Foto: 123RF

PREMA podacima Državnog zavoda za statistiku iz Ankete o potrošnji kućanstava 2019. godine, prosječno kućanstvo u Hrvatskoj troši oko 7800 kuna mjesečno. Najviše troškova, oko 26%, odlazi na hranu, a zatim na prijevoz i troškove stanovanja odnosno režije.

Hrvati na stanovanje i energente prosječno troše oko 1200 kuna mjesečno. Najveći udio troškova režija odlazi na električnu energiju, za koju prosječno izdvajamo 3930 kuna godišnje.

Hvalevrijednu kampanju kojom potiču djecu da razmišljaju o štednji energije pokrenula je i tvrtka Prvo plinarsko društvo, koja ove godine slavi 20. rođendan. Tom prigodom organizirali su ekološko-kreativni nagradni natječaj "Štedi, štedi, jer energija puno vrijedi!", u suradnji s udrugom Lijepa Naša i gotovo 300 ekoškola u Hrvatskoj. Time žele potaknuti osnovnoškolce i srednjoškolce na kreativno učenje i brigu za okoliš. Učenici će likovnim i literarnim radovima prikazati savjete o uštedi energije i svojim radovima motivirati druge na usvajanje boljih navika.

Akciji se pridružio i Luka Bulić i osmislio zabavnu pjesmicu koju možete poslušati niže.

Evo s kojim navikama i vi možete početi već danas i na godišnjoj razini ostvariti značajne uštede na računima za struju.

Rasvjeta

Koliko god je moguće, koristite dnevno svjetlo, a kad god izlazite iz prostorije, ugasite svjetlo. Radite li za radnim stolom, radije koristite stolnu lampu umjesto da osvjetljavate cijelu prostoriju. Kupujte štedne žarulje. One jesu nešto skuplje pri samoj kupovini, no financijski će vam se isplatiti za manje od godinu dana.

Hladnjaci i zamrzivači

Kad otvarate hladnjak, pazite da ga ne držite dugo otvorenim jer se tako temperatura u hladnjaku izjednačava s temperaturom prostorije i hladnjak troši više energije kako bi se ponovno rashladio do zadane temperature. Nakon korištenja hladnjaka uvjerite se da su vrata dobro zatvorena da se energija ne bi rasipala.

Foto: 123RF

Optimalna temperatura zamrzivača iznosi -18°C, a hladnjaka 4°C. Nema potrebe da ih postavljate na niže temperature. To neće nužno doprinijeti kvaliteti čuvanja hrane, a može povećati potrošnju energije za 10-15%.

Postoji i jedan zanimljiv trik za uštedu energije hladnjaka. Kad odmrzavate hranu iz zamrzivača, umjesto da je ostavite na sobnoj temperaturi, ostavite je da se odmrzava u hladnjaku. Tako će ona pri odmrzavanju prirodno hladiti drugu hranu u hladnjaku, a vaš hladnjak trošit će manje energije.

Električni uređaji

Sve električne uređaje ugasite kada ih ne koristite. Ovo se osobito odnosi na televizor, koji mnogima stoji upaljen od jutra do večeri, dok ga zapravo nitko ne gleda. Ako vam treba pozadinska buka, radije upalite radio. Računalo također ugasite kad ga ne koristite. Nemojte ga stavljati u stand-by način jer ono tako još uvijek pozadinski radi i troši energiju. Idealno bi bilo da električne uređaje isključite iz struje dok ih ne koristite. Tako godišnje možete uštedjeti i do 6% cjelokupne potrošnje električne energije. 

Ono pri čemu mnogi griješe je i ostavljanje punjača ukopčanih u utičnicu i nakon punjenja uređaja. Jedan punjač mobitela na prazno troši 1.2 W na dan, a laptop ili računalo 96 W dnevno, što godišnje može donijeti troškove i do nekoliko stotina kuna.

Foto: 123RF

Klima i grijanje

Umjesto da trošite električnu energiju na klimu, navečer širom otvorite prozore kako biste pustili hladniji zrak unutra. Tijekom dana zamračite prozore zastorima ili roletama kako biste napravili hlad.

Radijatore ne zaklanjajte zastorima ili namještajem kako ne biste ometali širenje topline. Poznat je i trik s aluminijskom folijom iza radijatora, koja pomaže da se toplina zadrži i vrati u prostoriju. Kad želite prozračiti prostoriju, radije otvorite prozore na 5-10 minuta kako bi ušao svježi zrak, a potom ih zatvorite, umjesto da prozore držite poluotvorenima i tako konstantno gubite toplinu i bacate novac.

Pranje i sušenje rublja

Ako vaša odjeća nije jako prljava, možete je jednako učinkovito prati na nižoj temperaturi ili na brzom programu perilice. Za zagrijavanje vode perilica troši najviše energije, što iznosi otprilike 15% vašeg računa za struju. Ako imate dvotarifno brojilo, perilicu rublja uključite u periodima niže potrošnje struje. Za vrijeme zimskog računanja vremena to je od 21 do 7 sati, a ljeti je to između 22 i 8 sati.

Stižu nam i topliji dani, pa je idealno vrijeme da svoju odjeću sušite prirodnim putem, na suncu i svježem zraku. Umjesto da koristite električnu sušilicu, objesite odjeću na stalak za sušenje rublja i uštedite oko 5% potrošnje električne energije.

Foto: 123RF

Osobna higijena

I kosu sušite prirodnim putem. Planirajte pranje kose dovoljno rano, prije nego što nekamo idete, kako bi se kosa stigla na vrijeme osušiti prirodno, umjesto da koristite fen. Osim što ćete uštedjeti energiju, vaša kosa će biti zdravija.

Grijanje vode ima velik udio u potrošnji energije. Najučinkovitija metoda smanjenja troškova grijanja vode je jednostavna - koristite manje tople vode. Svjesno razmišljajte o tome da se tuširate onoliko koliko vam je potrebno, bez da puštate vodu da nepotrebno curi. Navika koju mnogi rade pod tušem je pjevanje. Zanimljiv način da smanjite potrošnju tople vode je da svedete vrijeme tuširanja na maksimalno dvije pjesme. Time ćete istovremeno uštedjeti i na računu za vodu i struju.

Pazite na potrošnju vode

Popravite slavine iz kojih kapa voda. Ako vam iz slavine curi jedna kap u sekundi, u mjesec dana će se tako potrošiti više od 150 litara vode. To je količina koja nam je dostatna za desetak brzih tuširanja. Usvojite naviku i da zatvarate slavinu kad god ne koristite vodu. Prilikom četkanja zubi, brijanja ili šamponiranja kose voda ne treba teći. Tako doslovno bacate pitku vodu, a bacate i novac.

Ljeti, kad se želimo osvježiti hladnom vodom, mnogi imaju naviku pustiti vodu iz slavine da teče kako bi natočili hladniju vodu. Nemojte na ovaj način rasipati pitku vodu. Radije stavite bocu vode u hladnjak i redovito je punite kako biste uvijek imali hladnu vodu za piće.

Foto: 123RF

Ovo su samo neki od savjeta da ostvarite vrijedne uštede energije. S usvajanjem dobrih navika možete početi već danas, a o malim koracima koji će dovesti do velike promjene potaknite na razmišljanje i svoju djecu.

Sadržaj donosi Index u suradnji s PPD-om te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.