Jedna od najboljih igara s kraja devedesetih nakon 18 godina dobiva nastavak

Screenshot: YouTube/Baldur's Gate 3

BALDUR'S GATE 3 je službeno najavila i potvrdila tvrtka Larian Studios koja stoji iza hit RPG naslova Divinity: Original Sin i Divinity: Original Sin 2. Ne samo da nam stiže nastavak jedne od najboljih RPG igara svih vremena, nego će na njemu raditi ljudi koji su se već pri njihovoj izradi iskazali. 

>Igra je 250 milijuna ljudi: Ovo je najpopularnija videoigra današnjice

Baldur's Gate i D&D

Ako niste upoznati s Baldur's Gate serijalom, svakako je vrijeme da to učinite. Malo je igara koje ostavljaju takav utjecaj i toliko se urezuju u sjećanje igrača. Radi se o fantasy RPG-u s izometrijskom kamerom smještenom u Forgotten Realmsu, svijetu za kampanje u Dungeons & Dragons. Originalni Baldur's Gate serijal također je temeljen na pravilima druge edicije Advance D&D-a. 

Recimo, za razliku od ranije spomenutog Divinity: Original Sina koji ima poveznice s D&D-om, ali ni približno duboke kao kultni RPG. Za treći nastavak Baldur's Gate Larian Studios je osigurao prava korištenja D&D-a od Wizards of the Coasta koji će sudjelovati pri izradi igre. Još sjajnih vijesti, zar ne?

Dark Alliance i Bhaalspawn Saga

Dosadašnje Baldur's Gate igre podijeljene su u dvije sage - Dark Alliance i Bhaalspawn Saga. Prve su namijenjene za konzole ranije generacije i orijentirane prema hack and slashu, zato ćemo se mi posvetiti Bhaalspawn Sagi. Baldur's Gate je izašao 1998., a dvije godine kasnije i nastavak Baldur's Gate: Shadow of Amn, nakon kojeg je uslijedila ekspanzija Throne of Baal. 

O čemu se radi u Baldur's Gateu?

Igrač kontrolira lika kojeg mag Gorion uspije spasiti bježeći iz Candlekeepa. Gorion će za to platiti životom, a igrač saznaje da ih je pratilo još jedno siroče iz Candlekeepa, Imoen, s kojom ćemo se družiti kroz čitavi serijal. U originalnoj igri nalazi se oko 25 igrivih likova, od kojih je samo nekolicina prenesena iz Forgotten Realms svijeta za kampanje. Zamislite, 25 igrivih likova u igri iz 1998. 

Kako se ne možete vratiti u Candlekeep, odlučite istražiti krizu željeza u regiji. Odvest će vas to na zanimljivo putavanje tijekom kojeg ćete saznati da ste jedan od potomaka Bhaala, Boga smrti. Naime, u proročanstvu je zapisano da će jedan od njegovih potomaka zvanih Bhaalspawn sijati kaos dok ne ostane sam i postane novi Bog ubojstva. Naravno, neki će željeti spriječiti da se to dogodi klanjem njegove djece, drugi će ih pokušati zaštiti, kao mag Gorion, koji je platio životom kako biste pobjegli.

Dijalog je bitan

Priča je složena i slojevita. Gotovo svaki razgovor može završiti na nekoliko različitih načina. Možete saznati nešto što vam treba kako biste napredovali kroz igru. Možete se i naći usred sukoba. Postoji i sustav reputacije koji prati vaše moralne odluke i samim time ste bliži nekim frakcijama u igri, ali neke druge će se od vas zbog toga ograditi. Ovisno o reputaciju i vašim odlukama i među likovima u vašoj grupi će se razvijati odnosi, pa čak i romanse. Dosta složeno, da. Dijalozi su važan dio iskustva i igre. Igračima kojima se ne da u videoigrama čitati to se sigurno neće svidjeti, ali svima onima koji daju priliku i dopuste da ih priča zahvati, s guštom će čitati svaki dijalog.

Screenshot: Baldru's Gate 1

Napredak likova izgleda kao u D&D-u. Imate inventory svog igrača i opremate ga po određenim segmentima. Također, pri izradi likova postoji sedam rasa i još više klasa. Trebat će vam kvalitetna ekipa da se suočite sa svim problemima i izazovima koji vas očekuju. Svaka klasa nosi brojne opcije i izazove, pogotovo ako niste dobro upoznati s D&D-om. Tako bi manje iskusnim igračima moglo trebati i nešto više vremena da se priviknu, a kako bolje nego principom pokušaja i pogreške. 

Zato ćete čuti i različita iskustva koliko je vremena potrebno da završite igru, dakle prateći samo glavnu priču kroz uvod i sedam poglavlja, a koliko ako rješavate i dodatne questove. U svakom slučaju, gameplayja je više nego dovoljno, puno više nego što nude moderne igre kojima se to navodi kao jedan od najvećih nedostataka.

Baldur's Gate 2: Shadows of Amn - najbolji RPG svih vremena

U Baldur's Gate 2: Shadows of Amn priča se nastavlja. Susrećemo neke likove iz prethodne igre, ali i neke nove. Nikada nisam vidio istu scenu iz videoigara toliko puta koliko onu s početka te igre. Izlaženje iz tamnica i lovljenje Irenicusa.

Screenshot. Baldur's Gate 2 Enhanced Edition

Nastavak je još bolji jer je BioWare već imao gotov i unaprijeđen pokretač Infinity Engine, pa su se više posvetili sadržaju u igri. Doslovno, u studiju su uzeli popis kritika i prijedloga, od struke i igrača i većinu toga uvrstili u novu igru. Najbolji RPG svih vremena i točka. Nadajmo se da će Larian Studios s istom namjerom raditi i treći nastavak. 

Jedinstveno iskustvo igranja

Baldur's Gate serijal ne samo da nam je pružio stotine sati visoko kvalitetnog igranja, nevjerojatne priče i užitka, već smo uz njega odrastali, učili engleski i kako rješavati probleme. Buffanje svim mogućim pred svaku veću borbu samo zato da bi ju prošli bez ikakvih problema, a već u idućoj bili bismo pometeni i morali ići ispočetka. Čitanje questova i ponavljanje dijaloga, praćenje quest itema u torbama i traženja načina kako da napredujemo sa svojom grupom likova kako bi idući pothvat bio što jednostavniji.

Protivnici u igri su izrazito različiti, sa svojim snagama i slabostima i trebalo je neko vrijeme dok ih sve naučimo. Beholderi i Mind Flayeri uzrokovali su mnogima probleme, kao i određeni zmajevi u nastavku. Da, ima i zmajeva, naravno! Zato je srce zaigralo kada se na traileru za Baldur's Gate 3 pojavio upravo Mind Flayer, odnosno Illithid, koji je došao na naš svijet kako ga bi osvojio, vjerojatno. 

Screenshot: YouTube/Baldur's Gate 3

Baldur's Gate 3

Serijal koji je proslavio BioWare krajem devedesetih bit će veliki izazov za Larian Studios. Koristit će pravila pete edicije D&D-a, ali neće ih slijepo slijediti zbog mehanika u igri. Poruka koju novi BG šalje je "Gather your party", okupi svoju ekipu, što asocira na multiplayer, ali i nastavak igranja u partyju. Radi se inače o jednom dijelu rečenice koja je obilježila serijal - you must gather your party before venturing forth. Igra će biti dostupna za PC te naknadno na cloud gaming servisu Google Stadia. Napravi li Larian dobar posao, očekuje nas prava poslastica. Kako sada stvari stoje, na dobrom su putu.

Baldur's Gate 3 nastavljat će se na postojeću Bhaalspawn Sagu, ali neće biti potrebno poznavati priču iz prethodnih igara, kako biste u njoj uživali. Svaka Baldur's Gate igra može funkcionirati kao zaseban naslov, ali vjerujte, nećete se zadržati samo na jednoj.

Želite li istražiti nevjerojatan svijet Baldur's Gatea to možete učiniti s Enhanced Editionom koji je izdan 2013. godine za PC. Za konzolaše također dobre vijesti, stare Baldur's Gate igre stižu ove godine na aktualne konzole. Datum izlaska Baldur's Gatea 3 još nije poznat, ali nije ni važno. Čekali smo dosad, čekat ćemo još malo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.