Jedan od najcjenjenijih hrvatskih zborova slavi 75 godina

Foto: Press

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić 3. listopada proslavit će 75. godišnjicu izvedbom Izraela u Egiptu, Georga Friedricha Händela, u zagrebačkoj bazilici sv. Antuna Padovanskog u 20.30.

Barokni oratorij Zbor će izvesti u suradnji s Hrvatskim baroknim ansamblom, pod ravnanjem umjetničkog voditelja Ivana Šćepanovića. Bogate i atraktivne solističke dionice otpjevat će sopranistice Anabela Barić i Josipa Bilić, kontratenor Franko Klisović, tenor Mislav Lucić te baritoni Marin Čargo i Benjamin Šuran.

Händelov Izrael u Egiptu biblijski je oratorij nastao 1739. godine, a hrvatski ansambl zadnji put ga je izveo prije 75 godina. 

Zbor utemeljen 1948.

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić utemeljen je 1948. godine. Kroz zadnjih 75  godina Goranovci su pjevali vrhunska djela raznih skladatelja - od Beethovena, Mozarta, Bacha, Brahmsa, Mahlera, Brucknera i mnogih drugih skladatelja. Zbor je pjevao i na inauguracijama više predsjednika, a pjevao je i pred povijesnim imenima - Margaret Thatcher i papom Ivanom Pavlom II., a dobitnik je i dva Porina. 

Kad se zbroji, kroz zborske redove prošlo je više od 3000 ljudi. Kroz povijest i dugo djelovanje, Zbor su vodili ugledni hrvatski glazbenici - Mladen Jagušt,  Duško Prašelj, Lovro Županović,  Adalbert Marković,  Dinko Fio, Vladimir Kranjčević, Saša Britvić i Luka Vukšić.

Od 2023. godine, umjetnički voditelj Zbora je Ivan Šćepanović. Asistent umjetničkog voditelja je Stjepan Vuger. Hrvatski barokni ansambl (HRBA) najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno obaviještenu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim replikama. Ansambl je utemeljen 1999. godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.