Iznimno rijedak prizor: Dva vuka snimljena na samoj granici Nacionalnog parka Risnjak

Foto/Video: Željko Raukar

DVA odrasla vuka snimljena su sinoć na samoj granici Nacionalnog parka Risnjak, nedaleko od Crnog Luga, na udaljenosti od samo oko stotinu metara. To je, jednako kao i podatak da je snimka u trajanju od čak minutu i pol, pravi raritet jer je riječ o iznimno plahoj zvijeri, koja ne podnosi blizinu čovjeka.

 

Vuk je vršni predator u fauni Gorskog kotara i okruženja te planinske regije. Jedna je od triju velikih zvijeri, uz medvjeda i risa, koje, kao još rijetko gdje u Europi, tu zajedno i integralno žive, ali i jedina koja ne živi samotnjački, već uglavnom u čoporu. Čopor može okupljati i više od deset jedinki, koje predvodi alfa par, najsnažniji vuk i vučica, koji jedini u čoporu imaju pravo na parenje i podmladak - pet do osam malih vučića, koji na svijet stižu nakon oko dva mjeseca skotnosti, uglavnom u travnju.

Inače, riječ je o zvijeri iznimno sličnoj njemačkom ovčaru, koja naraste i do metar i pol u dužinu te je oko osamdeset centimetara visoka, a odrasli mužjak u punoj snazi doseže i značajno više od pedesetak kilograma. Odlikuju ih netipično velika pluća u odnosu na veličinu tijela, pa plijen, koji čine uglavnom srneća i jelenska divljač te divlje svinje, mogu progoniti i satima, iscrpljujući ga do klonuća. 

Vuk je inače strogo zaštićena zvijer jer se smatra ugroženom vrstom, a pretpostavlja se da na području Gorskog kotara obitava nekoliko stalnih čopora i neki rubni s drugim hrvatskim područjima te Slovenijom i BiH. Ukupno u Gorskom kotaru živi pedesetak primjeraka. a u Hrvatskoj okvirno oko pet puta više.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.