Imala je samo 11: Mračna priča o stvarnoj Alisi u zemlji čudesa i autoru romana

Foto: Wikipedia/Charles Dodgson

ALISA u zemlji čudesa dugo je godina na popisu lektire, a mnogima spada među omiljene knjige iz djetinjstva, no iza nje se skriva puno mračnija i tajanstvenija priča. 

Pisac Lewis Carroll lik Alise stvorio je inspiriran stvarnom djevojčicom, Alice Liddell, koju je upoznao kad joj je bilo samo tri godine. Njemu je bilo 24. Lewis, pravim imenom Charles Dodgson, u to vrijeme je studirao matematiku i bavio se fotografijom. Osobito je volio fotografirati djecu, a budući da su se na dobrom dijelu njegovih fotografija nalazile djevojčice mlađe od pubertetske dobi, često bez odjeće, za njega se godinama vežu kontroverze i nagađanja da je bio prikriveni pedofil. Ove tvrdnje nikad nisu dokazane. 

Kako je nastao roman

Alice Liddell upoznao je u travnju 1856. dok se sa sestrama igrala u vrtu. Njen ga je otac ubrzo pozvao da napravi fotografije obitelji i tako je počelo dugotrajno prijateljstvo. Kasnije je često fotografirao Alice i njene sestre, a u svom je studiju držao mnogo dječje odjeće za presvlačenje u razne likove, kao i brojne zabavne igre za njih. S obitelji je često išao na izlete, a priča o Alisi u zemlji čudesa nastala je prilikom jedne vožnje brodom u srpnju 1862., kad je djevojčice odlučio zabaviti pričom punom neobičnih likova, a kao glavnog lika postavio je tad desetogodišnju Alice.

S njima su još bile njena mlađa sestra Edith (8) i starija Lorina (13). Iako to nije bilo prvi put da pripovijeda djevojčicama, prema pisanju BBC-ja, Alice ga je molila da ovaj put zapiše priču, što je on i učinio. Dvije godine kasnije za Božić joj je poklonio roman, ukrašen ilustracijama. 

Odnos s Alice i misteriozni prekid druženja

Iako se rado družio s cijelom obitelji, Alice je navodno bila njegova miljenica, a njihov je odnos bio predmet brojnih nagađanja. Do prekida svih odnosa između Liddella i Dodgsona došlo je u ljetu 1863. Liddellovi nikad nisu o tome otvoreno govorili, a stranice iz Dodgsonova dnevnika koje se odnose na to razdoblje su misteriozno nestale. Nakon njegove smrti netko ih je jednostavno izrezao. 

Neki su biografi nagađali da je do razdora došlo nakon što je Dodgson poželio oženiti 11-godišnju Alice, dok su drugi nagađali da se u njega zaljubila Aliceina starija sestra Lorina, pa su ga roditelji otjerali da se izbjegne skandal. Iduće je godine došlo do pomirbe s roditeljima, ali s djecom mu se više nikad nije bilo dozvoljeno družiti. Njegov interes za djevojčice bio je poznat, no za to doba nije bio toliko neuobičajen, jer su razgolićena djeca bila čest motiv na primjerice razglednicama, a to se nije doživljavalo u seksualnom kontekstu, već su se smatrali slikom nevinosti. 

Pismo

Prije nekoliko godina u javnost je izašlo njegovo pismo, naslovljeno na "dragu gospođicu Liddell", napisano samo tri godine prije Aliceine udaje. Sadržaj pisma nije lako razumjeti, s obzirom na to da Carroll u njemu odgovara na komentare izrečene u razgovoru između "gospođice Liddell" i njen prijateljice, koje mu je prenijela treća osoba.

"Hvala vam na lijepim fotografijama, ali ne morate dijete držati zatvoreno samo zbog mene. Ja sam strašno zauzet i ne znam što je gospođica Lloyd mislila kad je ispričala takve stvari o meni. Mora da je neku moju primjedbu o tome kako volim djecu krivo shvatila. Vjerojatno je sebi kazala kako 'neke' znači 'sve', 'djevojčice' znači 'dječake' a 'dva' znači 'deset'. Takvo pretjerivanje nema nikakvih temelja, a ona i priznaje da je obožavateljica dr. Liddona. Vjerujte mi", stoji u pismu potpisanom s "iskreno vaš, CL Dodgson". Pismo je napisano 12 godina nakon što je objavljena Alisa u zemlji čudesa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.