IKEA je otkrila recept za svoje popularne mesne okruglice.
Recept je objavljen na društvenim mrežama britanske podružnice Ikee i razveselio je mnoge ljubitelje ovog specijaliteta švedske kompanije. "Znamo da nekim ljudima možda nedostaju naše mesne okruglice, zato smo objavili kućnu verziju koja će, uz lako dostupne sastojke, pomoći onima koji traže inspiraciju u kuhinji", objasnila je Lorena Lourido iz te kompanije.
Sastojci
Okruglice
500 g junećeg mljevenog mesa
250 g svinjskog mljevenog mesa
1 luk sitno sjeckani
1 češanj češnjaka (zdrobljen ili mljeven)
100 g krušnih mrvica
1 jaje
5 žlica mlijeka (punomasnog)
sol i papar
Umak
ulje
40 g maslaca
40 g brašna
150 ml povrtnog temeljca
150 ml goveđeg temeljca
150 ml vrhnja za kuhanje
2 žličice sojinog umaka
1 žličica Dijon senfa
Priprema
Okruglice
Pomiješajte junetinu i svinjetinu dok se ne sjedine. Zatim dodajte sitno sjeckani luk, češnjak, krušne mrvice i jaje te promiješajte. Dodajte mlijeko i dobro začinite solju i paprom.
Smjesu oblikujte u male kuglice. Stavite na tanjur, poklopite i stavite u hladnjak na dva sata (to će im pomoći da zadrže oblik tijekom pečenja).
U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kad je vruće, nježno dodajte mesne okruglice.
Kad dobiju smeđu boju, stavite ih u vatrostalnu posudu i poklopite te ju stavite u prethodno zagrijanu pećnicu (na 180 stupnjeva ako imate konvencionalnu pećnicu ili na 160 stupnjeva ako je pećnica s ventilatorom) i pecite još 30 minuta.
Umak
U tavi rastopite maslac pa zatim umutite brašno i miješajte dvije minute. Dodajte povrtni i goveđi temeljac i nastavite miješati. Dodajte vrhnje za kuhanje, sojin umak i senf. Pustite da proključa i da se umak zgusne.