Hipster prijetio magazinu da maknu njegovu fotku, ispalo da nije on na njoj

Foto: 123RF

KRAJEM veljače MIT Technology Review objavio je tekst pod naslovom "Hipster efekt: Zašto antikonformisti uvijek na kraju izgledaju isto" koji se, ironičnim slijedom događaja, vrlo brzo sam dokazao u praksi.

Članak je opisivao istraživanje matematičara Jonathana Touboula sa Sveučilišta Brandeis o "hipster efektu", odnosno kako se "populacija hipstera na početku ponaša 'random', no onda prođu tranzicijsku fazu do sinkronizacije". 

Članak su opremili stock fotografijom agencije Getty Images koja prikazuje bradatog muškarca u kariranoj košulji s kapom. Nakon što je tekst izašao, jedan muškarac se odmah javio redakciji. 

"Vaš nedostatak temeljne novinarske etike u načinu na koji ste prenijeli ovu besmislicu te klevetnička, bespotrebna uporaba moje fotografije bez dozvole zahtjeva odgovor i ja, naravno, provodim pravne radnje", napisao im je bijesni muškarac koji se pronašao u fotografiji.

Urednik magazina Gideon Lichfield je sve objavio na Twitteru. "Koliko ja znam, nazvati nekoga hipsterom ne smatra se klevetom, bez obzira na to koliko njima to ne odgovara. No ipak, mi nikad ne bismo uzeli fotografiju bez dozvole pa smo provjerili licencu", objasnio je on.

"Fotografija je imala neke restrikcije, na primjer ako bi fotografija bila povezana s pretjerano kontroverznom temom (npr. da osoba u tekstu ima spolnu bolest), onda bi trebalo naglasiti da je osoba na njoj samo model", nastavio je.

"Mi nismo pisali da tip ima spolnu bolest, nego da je hipster pa smo zaključili da to nije pretjerano kontroverzna tema. No svejedno smo kontaktirali Getty. Iz Gettyja su provjerili i javili nam - da osoba na fotografiji uopće nije tip koji nam je prigovarao preko maila. Krivo se prepoznao", napisao je.

"Sve ovo potvrđuje našu priču: hipsteri toliko sliče da čak ni oni ne znaju razaznati sebe od drugih", zaključio je.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.