HAVC daje skoro 18 milijuna kuna za snimanje filmova. Ove godine su zaradili crkavicu

Foto: HAVC

NA 32. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća, koja se održala u srijedu na Zoomu, donesene su odluke o raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za proizvodnju filmova te za poticanje komplementarnih djelatnosti. 

"Na Javni poziv za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u kategoriji proizvodnje debitantskih dugometražnih igranih i dugometražnih igranih filmova, rok 15. rujan (2. rok odlučivanja), pristiglo je ukupno 29 prijava, a sredstva su odobrena za tri projekta u ukupnom iznosu od 9.000.000 kuna", izvijestio je HAVC.

U kategoriji proizvodnje kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova u tom roku rezultirao je odobrenim sredstvima za 13 projekata u ukupnom iznosu od 3.010.000 kuna, a u kategoriji proizvodnje kratkometražnih filmova sredstva su odobrena za pet filmova u ukupnom iznosu od 1.400.000 kuna. 

Na Javnom pozivu u kategoriji proizvodnje animiranih filmova sredstva su odobrena za jedan dugometražni i četiri kratkometražna projekta u ukupnom iznosu od 3.520.000 kuna. 

Sufinancirat će se i proizvodnja pet eksperimentalnih filmova u ukupnom iznosu od 740.000 kuna. 

Dakle, HAVC ukupno dijeli 17 milijuna i 670 tisuća kuna.

Na Javni poziv za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih filmova pristiglo je ukupno 110 prijava, razmatrano ih je 108, a sredstva su odobrena za 17 projekata. 

Hrvatski filmovi su ove godine zaradili crkavicu

Zarada hrvatskih filmova koji su se prikazivali 2021. godine je zaista mala. 

 

Hrvatski kandidat za Oscara, film Tereza37 Danila Šerbedžije, zaradio je 4500 dolara, odnosno manje od 30 tisuća kuna. Film Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović zaradio je 41 tisuću dolara, odnosno oko 266 tisuća kuna. 

Zora Dalibora Matanića zaradila je 4200 dolara, odnosno 27 tisuća kuna, dok je A bili smo vam dobri Branka Schmidta zaradio 11 tisuća dolara, odnosno 73 tisuće kuna. 

Plavi cvijet Zrinka Ogreste zaradio je oko 18 tisuća dolara, odnosno 117 tisuća kuna.

Za ostale hrvatske filmove nema dostupnih podataka. Dakle, Tereza37, Murina, Zora, A bili smo vam dobri i Plavi cvijet zajedno su zaradili nešto više od pola milijuna kuna. 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.