Guardian na listu najboljih jezera u Europi uvrstio prelijepo hrvatsko jezero

Foto: Instagram

PERUĆKO jezero u Hrvatskoj našlo se na listi 20 najboljih europskih jezera za posjetiti po izboru čitatelja britanskog Guardiana. 

"Do prošlog tjedna nikad nisam čula za jezero Peruća. Nastalo je izgradnjom brane na rijeci Cetini koja prolazi kroz krški pejzaž koji privlači mali broj turista. Oni ipak dolaze zbog mira, svježeg zraka, čiste vode, biciklizma, ribarenja, netaknute prirode i lokalne kulture. Najbliži grad Vrlika ima i svoju tvrđavu", napisala je čitateljica Nataly Anderson. 

Perućko jezero inače je treće po veličini u Hrvatskoj, površine 15 kvadratnih kilometara, a dubina mu varira ovisno o godišnjem dobu (brana u jesen i zimu akumulira, a u ljeto ispušta vodu). Nastalo je akumulacijom vode nakon izgradnje brane Peruća na rijeci Cetini kojom se regulira sezona poplava za Hrvatačko i Sinjsko polje, te rad hidroelektrana Peruća, Đale i Zakučac.

Osim Perućkog jezera, na listi su se našli austrijski Attersee, makedonski Ohrid, slovenski Bohinj te neka švedska, francuska, islandska i britanska jezera. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.