NAŠ PROSLAVLJENI plivač Gordan Kožulj priznao nam je da mu je Božić omiljeni blagdan i da uživa u svim blagdanskim običajima, od odlaska po bor i cjenkanja za njega, do razmjene poklona i gužve za obiteljskim stolom. Ipak, jedan ga običaj zaobilazi. Iako ga pjesma "Narodi nam se" podsjeća na omiljeni mu blagdan, čini se da se ne može baš podičiti sluhom. Pjevati mu je - zabranjeno.
Gordan kaže da je u Božiću uživao i kad je bio dijete i sad kad ima djecu. I u ovom će blagdanu uživati sa svoja dva sina, 7-godišnjim Lukom i 5-godišnjim Tomom te suprugom Ivanom: "Veseli me cjelokupna tradicija obilježavanja i proslave - od kićenja bora, obiteljskog druženja i specifičnog televizijskog programa, do ponoćke i poklona. Ne znam da li sam se više veselio poklonima koje sam tada, kao dijete dobivao, ili sad iščekivanju izraza lica sinova kada u božićno jutro otvaraju poklone".
Gordan s obitelji tradicionalno Badnjak provodi kod suprugine obitelji, a za Božić su kod njegovih roditelja. Priznao je da će mu ove godine nedostajati prijatelj kojeg ne viđaju često jer zbog posla živi u drugoj državi. Iako se ne smatra velikim gurmanom, bakalar mu je najdraže blagdansko jelo jer ga jede samo tijekom božićnih blagdana. Što se tiče poklona, nije nam ih u razgovoru uoči Božića htio otkriti: "Žena i djeca će dobiti poklone po zasluzi. Osim njih, poklone sam kupio i sestrinoj djeci, ali to su uglavnom praktični pokloni: odjeća, vitamini i igračke. Radujem se bakinom poklonu jer će mi najvjerojatnije kupiti čarape, a sad mi baš trebaju (smijeh). S obzirom da i sestra i ja imamo klince, mislim da će većina poklona biti za njih".
"2011. ću pamtiti kao godinu u kojoj mi je sin krenuo u školu"
Što se tiče proslave Nove godine, Gordan nema poseban plan: "Vjerojatno ću biti doma s obitelji. Prošle godine smo bili kod prijatelja u susjedstvu koji također imaju malu djecu. Tako su i mali i veliki imali dobro društvo". Kad smo ga upitali da izdvoji jednu proslavu Nove godine koju će pamtiti do kraja života, Gordan se vratio u studentske dane: "Na prvoj godini studija u Americi prvi put sam dočekao Novu godinu u kratkim rukavima. Bio je to doček 1996. godine u Kaliforniji. Pravi studentski tulum, a sami trenutak odbrojavanja i gledanje vatrometa dočekali smo na krovu kuće".
Pitali smo Gordana po čemu će pamtiti prošlu godinu: "Za razliku od prijašnjih godina koje sam pamtio po određenim sportskim rezultatima, 2011. ću zapamtiti po određenim obiteljskim trenucima. Stariji sin Luka mi je krenuo u osnovnu školu! Pamtit ću godinu i po specifičnostima ovogodišnje humanitarne akcije Korak u život".
Gordan se nada da će 2012. svakome biti po zasluzi, makar on sam radi toga izvukao kraći kraj. Ipak priželjkuje da sljedeća godina donese dobre stvari: "Da budemo zdravi, da drugi sin uspješno krene u prvi razred, da agencija u kojoj radim nastavi s uspješnim poslovanjem, da obiteljska stomatološka ordinacija koju vodi supruga Ivana nastavi uspješno pomagati pacijentima i da napravim završni rad na poslijediplomskom specijalističkom studiju. Indexovim čitateljima želim puno zdravlja i ljubavi uz koje ćete se lakše nositi sa izazovima koji nas očekuju. Hrabro i sa smiješkom u 2012.!"
Gordan je s nama podijelio svoj najdraži blagdanski recept, princes krafne koje je njegova sestra fantastično radila.
Priprema:
Tijesto: Zakuhati vodu, sol i margarin. U dobivenu tekućinu odjednom dodati brašno. Brzo miješati dok se ne dobije sjajna kugla. Skinuti s vatre. U mlako tijesto umiješati jedno po jedno jaje. Miješati dok se ne sjedini.
Nadjev: Žumanca, šećer, vanilin šećer, brašno, puding i mlijeko (2.5 dl) umutiti. Posebno staviti kuhati 7.5 dl mlijeka, a kad zavrije ulij pripremljenu smjesu (jaje, šećer, brašno, puding). Kuhati dok se ne zgusne. Skini s vatre i nakon par minuta lagano umiješaj snijeg od bjelanjaka.
Redoslijed izrade:
Na nauljeni lim vrećicom za ukrašavanje istisnuti kuglice veličine oraha (a za labudove u obliku srcolikog lista). Peći 15 minuta na temperaturi od 225°C. Za vrijeme pečenja, pećnicu NE OTVARATI. Ako radite labudove ukrasnom vrećicom izraditi vratove labudovima u obliku upitnika.
Ohlađeno tijesto prerezati na pola.
Donji dio tijesta puniti nadjevom pomažući se špricom za kolače. (Kod labudova gornju polovicu uzdužno prerezati na 2 jednaka dijela - za krila.)
Zatim staviti tučeno slatko vrhnje.
Poklopiti gornjim dijelom tijesta ( Kod labudova krila i vratove lagano utisnuti u nadjev)