Google "ubija" lozinke do kraja godine: Pogledajte što ćemo koristiti umjesto njih

Foto: 123rf

LOZINKE su neizbježan, no ne tako siguran način osiguravanja privatnosti podataka na internetu – lako ih zaboravimo, izgubimo, smislimo prelake ili nam ih netko probije. No, uskoro bi mogle otići u povijest.

Google priprema novi način pristupanja servisima i aplikacijama koje svakodnevno koristimo, a bazira se na sistemu "povjerenja", piše Independent. To znači da bi uređaj, u ovom slučaju pametni telefon, mogao prepoznati kada ga baš vi koristite i omogućiti vam pristup.

"Trust API" dio je "Projecta Abacus" i radi na principu niza indikatora koje stalno provjerava i tako omogućuje pristup – analizira lice, glas, kretanje, lokaciju, pa čak i način korištenja uređaja, odnosno tipkanje po njemu. Sve podatke koje prikupi na taj način sustav iskorištava kako bi procijenio koristi li prava osoba uređaj ili se radi o nekom uljezu.

Google se vodi logikom da je ukrasti ili hakirati šifru mnogo lakše nego replicirati niz osobnih varijabli koje će "Trust API" koristiti. Tvrde da će takav način pristupa biti i deset puta sigurniji čak i od otiska prsta.

Testiranje sustava krenut će u lipnju, a trebao bi biti dostupan Android programerima do kraja godine.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.