Usporedila je republikance sa Židovima u Holokaustu i dobila otkaz, sad tuži Disney

Foto: Profimedia

Glumica Gina Carano tužila je Disney i Lucasfilm jer je 2021. dobila otkaz zbog objave na društvenim mrežama u kojoj je usporedila republikance sa Židovima tijekom Holokausta.

Tužbu financira Elon Musk, koji je na svojoj platformi X uputio otvoreni poziv drugima da se pridruže tužbi. Carano traži 75.000 dolara odštete te zahtijeva od suda da prisili Lucasfilm da je ponovo angažira. Glumica je bivša MMA borkinja, a utjelovila je Caru Dune u prve dvije sezone Disneyjeve serije The Mandalorian.

Tijekom tog perioda često je na internetu ulazila u sukobe s ljevičarima. No kritičari su zahtijevali da bude otpuštena nakon što je u veljači 2021. podijelila objavu na svom Instagramu u kojoj je izjednačila progon Židova od strane nacista s aktualnom političkom klimom s kojom se republikanci suočavaju.

"Židove su tukli na ulicama, ne nacisti, nego njihovi susjedi... čak i djeca. Kako se povijest uređuje, većina ljudi danas ne shvaća da je vlada, došavši do točke u kojoj su nacistički vojnici lako mogli okupiti tisuće Židova, prvo njih mrzila zbog toga što su Židovi. U čemu se to razlikuje od mržnje prema nekome zbog njegovih političkih stavova", pisalo je u objavi koju je podijelila.

Tog istog dana, Lucasfilm, producentska tvrtka koja stoji iza serije, kao i UTA, agencija za talente koja ju je zastupala gotovo dvije godine, prestali su surađivati s njom. U tadašnjoj izjavi, glasnogovornik Lucasfilma rekao je da su "njezine objave na društvenim mrežama koje omalovažavaju ljude na temelju njihovog kulturnog i vjerskog identiteta gnusne i neprihvatljive".

"Umjetnici se ne odriču svojih prava kao američki građani kada se zapošljavamo"

Građanska tužba na 59 stranica, podnesena saveznom sudu u Kaliforniji, iznosi tvrdnje o nezakonitom raskidu i odmazdi u narativu krcatom referencama na Ratove zvijezda.

"Prije kratkog vremena u ne tako dalekoj galaksiji, optuženici su jasno dali do znanja da je samo jedna ortodoksija u mišljenju, govoru ili djelovanju prihvatljiva u njihovom carstvu, te da oni koji se usuđuju dovoditi u pitanje ili se u potpunosti ne pridržavaju neće biti tolerirani", započinje njezina tužba.

Carano tvrdi da je otpuštena "jer se usudila izraziti vlastito mišljenje i suprotstavila se internetskoj nasilničkoj mafiji koja je od nje zahtijevala pokornost njihovoj ekstremnoj progresivnoj ideologiji". U tužbi se navodi da je glumica tretirana drugačije od dvojice muških kolega koji su pisali ili dijelili postove na internetu klevetajući republikance kao naciste, ali nisu bili suočeni s kaznom.

U podužoj izjavi za X, Carano je rekla da je bila izložena "kampanji klevetanja koja je imala za cilj ušutkati, uništiti i napraviti primjer od nje". "Umjetnici se ne odriču svojih prava kao američki građani kada se zapošljavamo", dodala je, zahvalivši gospodinu Musku i onima koji su je podržali.

Musk je ranije obećao financijski podržati one koji se suočavaju s diskriminacijom zbog svojih objava na X-u. U izjavi, glasnogovornik njegove tvrtke rekao je da je Musk "ponosan" što podupire glumičinu tužbu kao dio svoje predanosti slobodi govora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.