Glumačka i umjetnička krema okupila se u HNK: "Zagrebački pentagram" najbolja predstava godine



HRVATSKO DRUŠTVO DRAMSKIH UMJETNIKA dodijelilo je po 18. put, nagradu Hrvatskog glumišta za ostvarenja na području dramske, radijske i televizijske umjetnosti.

Svečanost  u Hrvatskom narodnom kazalištu vodili su Igor Mešin i Vedran Mlikota. Nagradu za životno djelo ove su godine dobio je kazališni redatelj Georgij Paro koji djeluje već 50 godina, a nagradu mu je uručio ministar kulture Božo Biškupić. Baletan i koreograf Nenad Lhotka također je nagrađen nagradom za životno djelo, ali nije mogao sudjelovati na dodjeli.

Najbolja predstava "Zagrebački pentagram"

Najboljom dramskom predstavom ove godine proglašen je "Zagrebački pentagram" kojeg je režirao Paolo Magelli, a izvodi se na daskama ZeKaeMa. U konkurenciji su još bile predstave "Završnica" Samuela Becketta u režiji Zlatka Svibena te "Judith French" Vlatke Vorkapić. Nagradu za najbolju žensku glumicu u drami dobila je Judita  Franković za ulogu Tonke u predstavi "Judith French", dok je najboljim muškim glumcem proglašen Vid Balog koji je utjelovio Josefa Švejka u predstavi "Dobri vojak Švejk".

Martina Zadro i Tomislav Mužek najbolji operni glumci

Redatelj "Zagrebačkog pentagrama" Paolo Magelli dobio je još jedno priznanje i to ono za najbolje redateljsko ostvarenje. Posebno je priznanje za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dobio glumac Mišo Martinović koji je glumio Niku u predstavi "Na taraci" Ive Vojnovića  na Dubrovačkim ljetnim igrama. Najboljom opernom glumicom proglašena je Martina Zadro za ulogu Roze u operi "Crux dissimulata", a Tomislav Mužek proglašen je najboljim muškim opernim glumcem za ulogu u "Faustu". Nikša Bareza nagrađen je za najbolje dirigentsko ostvarenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.