Gaslighting: Odvratno ponašanje u vezama od kojeg se žrtve teško oporavljaju

Foto: Instagram

GASLIGHTING je oblik ponašanja u vezama koji je, iako zvuči bajkovito jer nosi ime prema plinskim svjetiljka, prilično opasan. Taj termin opisuje emotivno zlostavljanje, koje je teško prepoznati jer izobličuje osjećaj za stvarnost žrtve.

Doktorica Robin Stern, autori, autorica knjige The Gaslight Effect, to je ponašanje nazvala podmuklim.

"To je oblik emocionalnog zlostavljanja i manipulacije, koji je teško prepoznati i još teže se od njega osloboditi", upozorava.

Psychology Today nudi neke primjere gaslightinga, koji uključuje laganje, odbijanje priznanja krivnje i napadanje identiteta žrtve. Drugi oblici takvog ponašanja mogu uključivati ​​nepodudarajuće priče, okretanje drugih protiv vas te pojačavanje vaše zbunjenosti različitim verzijama iste priče.

"Jedna od najpodmuklijih stvari u svemu tome jest da traje dulje vrijeme. Laž tu, laž tamo, bezobrazni komentar svako malo, a s vremenom postaje sve gore. Čak i ljudi koji su najsigurniji u sebe mogu postati žrtve, koliko je učinkovito", piše u članku.

I Stern ga u svojoj knjizi naziva podmuklim, a dodaje da se njime može potkopati samopouzdanje i najsigurnije žene.

"Vidjela sam žene kojima su to radili, i prijateljice i pacijentice, prije toga bile su uspješne, atraktivne i moćne", napisala je.

Cilj gaslightinga je potkopati nečije samopouzdanje i svijest o stvarnosti. Zbog toga što želi održati vezu u kojoj je žrtva, gaslighting joj nanosi još više štete.

Rezultati gaslightinga dolaze polako, s vremenom, a oni su anksioznost, zbunjenost, nepovjerenje u svoje sjećanje i percepciju, depresija i mržnja prema samom sebi. Iako je najčešće u ljubavnim odnosima, ovo ponašanje može se pojaviti i u poslovnim, gdje ga je teže prepoznati, no rezultati su isti.

Drugi oblici zlostavljanja u vezama su:

Ghosting: Iako se čini da su stvari među vama postale ozbiljnije, druga strana iznenada nestaje, bez jedne jedine riječi.

Slow Fade: Druga strana postupno se udaljava od vas.

Breadcrumbing: Svako malo druga strana vam baca udicu, ali nemam ozbiljnu namjeru nalaziti se s vama i započinjati vezu.

Benching: Dogovorili ste spoj, a onda je druga strana sve odgodila. I tako nekoliko puta.

Zombie-ing: Druga strana vam se prestala javljati, a onda se odjednom opet pojavila u vašem životu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.