Filmovi koje ne smijete propustiti: Remakeovi koji su čak bolji od originala

Foto: Press

"ORIGINAL je ipak original", reći će neki i u većini slučajeva biti u pravu. No postoje situacije u kojima to ne drži vodu.

Hollywood već dugo vodi rat s kroničnom nestašicom ideja i sve što nude je ili dio franšize, ili nastavak, ili reboot ili remake. I u tom moru bezidejnosti ponekad je teško pronaći nešto uistinu originalno. Ipak, katkad je moguće nabasati na kopije koje uspijevaju u nemogućem. Naravno da je, kao i u većini slučajeva, sve stvar ukusa, ali ponekad se moramo pomiriti s činjenicom da biti prvi ne znači nužno biti i najbolji.

It (2017.) > It (1990.)

Mini-serija koju smo gledali devedesetih bila je solidna za svoje vrijeme, a radilo se o sasvim pristojnom uprizorenju romana Stephena Kinga. No film iz 2017. pokazao je da to može puno bolje. Iako se radi o ekranizaciji koja je nešto slobodnija što se predloška tiče, i dalje je riječ o daleko boljem filmu koji daje sve ono što su fanovi očekivali, i to uz daleko bolju glumačku postavu (posebno mlađi dio ekipe).

The Fly (1986.) > The Fly (1958.)

Film Davida Cronenberga jedan je od onih koji su se fenomenalno uspjeli oduprijeti zubu vremena, a čak i uz specijalne efekte iz osamdesetih, i dalje uspijeva djelovati uvjerljivo i zastrašujuće. Radi se o izuzetnom horor filmu koji je u apsolutno svakom pogledu superiorniji originalu.

The Mummy (1999.) > The Mummy (1932.)

Brendan Fraser na vrhuncu karijere pojavio se u franšizi koja se pokazala ne samo kao komercijalno uspješna već i izuzetno zabavna i šarmantna avantura, koja se do trećeg dijela istrošila, ali je izrodila dva kvalitetna blockbustera. I ne samo da je bolja od filma iz tridesetih već je neusporedivo bolja i od neuspješnog pokušaja da se oživi ova priča.

True Grit (2010.) > True Grit (1969.)

Jedna generacija ima The Dukea, a druga The Dudea. Doduše, John Wayne je za ulogu Roostera Cogburna osvojio Oscara, ali to nije spriječilo Jeffa Bridgesa da razvali ulogu i, prema mišljenju mnogih, čak i nadjača legendarnog kralja vesterna. I ne radi se o tome da je original na bilo koji način loš, ali film braće Coen je jednostavno bolji.

3:10 to Yuma (2007.) > 3:10 to Yuma (1957.)

Ovdje možemo govoriti o pitanju ukusa, ali činjenica je da je verzija s Russellom Croweom i Christianom Baleom zabavnija i više usredotočena na likove, a ne na priču kao što je to slučaj u originalu. Doduše, postoji i taj suvremeni i realni pristup vestern tematici koji vjerojatno bolje leži današnjim gledateljima.

The Thing (1982.) > The Thing from Another World (1951.)

Većina gledatelja vjerojatno ni ne zna da se radi o remakeu jer The Thing je kultni horor čije je efekte pregazilo vrijeme, ali zadržao je fenomenalnu atmosferu i ostavio dubok trag na žanru. The Thing from Another World nije loš, ali nije The Thing.

12 Monkeys (1995.) > La Jetee (1962.)

Teško je ovo nazvati klasičnim remakeom jer u slučaju La Jetee radi se o kratkom filmu koji ima potpuno drugačiji pristup i atmosferu, ali oni temeljni elementi priče su tu. Gilliam je uz Brucea Willisa i Brada Pitta ovo uspio pretvoriti u svjetsku filmsku senzaciju, koja je privukla pažnju na daleko skromniji original.

Ocean’s Eleven (2001.) > Ocean’s 11 (1960.)

Soderberghov remake uzeo je elemente originala koji su funkcionirali, nadogradio ih i to je rezultiralo daleko boljim filmom. Istina, original je imao Franka Sinatru, Deana Martina i Sammyja Davisa Jr.-a, ali malo se tko neće složiti s tim da "Rat Pack" jednostavno nije dovoljan da bi originalni film bio išta više od solidnog.  

The Departed (2006.) > Internal Affairs (2002.)

Ljubitelji originala sigurno se neće složiti s ovim jer original je remek-djelo i možda sve ovisi o tome koji ste film prvo pogledali. No teško je ići protiv odličnog glumačkog ansambla koji je odradio fenomenalan posao i Scorsesea kojem je ovo najbolji gangsterski film nakon Goodfellasa, a često je zanemaren kada govorimo o njegovom opusu.

Scarface (1983.) > Scarface (1932.)  

Al Pacino je i prije ovog filma bio zvijezda, ali nakon Scarfacea postao je legenda. Mnogi možda ni ne znaju za postojanje gangsterskog klasika Howarda Hawksa koji se dopao i Alu Caponeu, a i De Palmin kultni remake pobrinuo se da mnogi zaborave da je original uopće postojao. Režija je fenomenalna, a Al Pacino je nezaboravan. A čak ni nakon svih ovih godina gotovo da ne postoji osoba koja neće znati na što mislite kada kažete "say hello to my little friend". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.