Film koji je zaradio 704 milijuna dolara u kinima praktički nije ostvario profit

Foto: Press

Fast X će ostvariti minimalan profit unatoč jako dobrim prihodima na kino-blagajnama. Nakon izlaska 19. svibnja, Fast X je stigao do zarade od 704 milijuna dolara na globalnim kino-blagajnama. Iako ova brojka ne stavlja Fast X na vrh franšize po zaradi (najviše je zaradio Furious 7), globalna zarada smješta Fast X na četvrto mjesto filmova s najvećom zaradom u 2023.

Unatoč svojim uspjesima, Fast X će ostvariti minimalan profit, prema nedavnom izvješću Varietyja. Rečeno je da je veliki proračun filma koji iznosi nevjerojatnih 340 milijuna dolara kriv za njegovu slabu zaradu. Film će ostvariti skromnu zaradu, ali neće biti ni blizu visoke zarade kojoj se Universal vjerojatno nadao.

Profit Fast X-a možda je razočaravajuć za franšizu i njezin studio, ali nije iznenađujuća kada se gledaju drugi veliki filmovi iz 2023. Ova je godina bila teška za velike franšizne filmove, kao što su Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One, Indiana Jones and the Dial of Destiny i The Flash. Nastavci Mission: Impossiblea i Indiane Jonesa prošli su loše na kino-blagajnama i za sada se očekuje da će oba izgubiti novac.

 

Paradoksalno, u boljoj je situaciji od većine blockbustera ove godine

Stoga je Fast X zapravo u boljoj poziciji od većine franšiznih naslova ove godine. Na globalnoj box office ljestvici, Fast X zaostaje za samo tri filma: The Super Mario Bros. Movie, Barbie i Guardians of the Galaxy Vol. 3.

Iako će ostvariti profit i među najboljim je naslovima godine, Fast X je ukazao na neke šire probleme s franšizom Fast and Furious, za koju se očekuje da će objaviti još najmanje dva filma u narednim godinama. Izvedba Fast X-a postavlja pitanje kako moderna publika reagira na tradicionalni ljetni blockbuster.

Barbie, čije su feminističke teme i kreativni tim postigli nekonvencionalan uspjeh na blagajnama, imala je relativno manji budžet u iznosu od procijenjenih 145 milijuna dolara. Već je zaradio preko milijardu dolara na kino-blagajnama diljem svijeta. Sudbina Fast X-a možda je samo znak studijima da smanje ogromne proračune za svoje najveće franšize.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.