Eurosong se 1990. godine održao u Zagrebu. Ovako se tada pisalo o natjecanju

Screenshot: YouTube

USUSRET Eurosongu, čija se prva polufinalna večer održava sutra u Torinu, u suradnji s Yugopapirom donosimo tekst iz 1990. godine, kada je ovo glazbeno natjecanje održano u Zagrebu. Voditelji natjecanja bili su Helga Vlahović i Oliver Mlakar, iako se govorilo da bi umjesto Helge voditeljica mogla biti Lepa Brena.

Veljača 1990: Oliver Mlakar i Lepa Brena bi mogli biti voditeljski par Pjesme Eurovizije 90, što će se 5. svibnja direktno prenositi iz zagrebačke dvorane Vatroslav Lisinski, a procjenjuje se da će televizijski prijenos pratiti oko milijardu ljudi diljem svijeta!

Ovo se saznalo u neslužbenim razgovorima s ljudima neposredno vezanim za organizaciju ove najpoznatije televizijske priredbe i glazbenog natjecanja. Ali, to nije konačno rješenje!? Ne zato što nekom, ili priredbi, legendarni Mlakar ne bi odgovarao, već se još jedan voditelj mora imati u rezervi. Ako se Mlakar, ne daj bože, razboli. Za svaki slučaj. Tko bi to bio - za sada se, navodno, ne zna.

Doris, Ena...

Kada je o ženskom dijelu voditeljskog dueta riječ, onda se pominjalo i ime Doris Dragović. Ali, to još nije sve. Iako je Mlakar 99% odlučen - mada to njemu, čini se, nije priopćeno - još se razmišlja i o daljim traganjima za voditeljicom.

Bilo je čak i pokušaja da svi ju-studiji predlože nova ili već poznata lica. Ali i to kao da nije dalo rezultata. Poput ženskih uloga na filmu, svojevremeno. Ili i tu vlada kriza ili nema ideja? Šuškalo se i o Eni Begović...

"Službeno o tome nisam do sada čula ništa", kaže Fahreta Jahić Brena. "Mada mi je sestra još ranije nešto o tome govorila, kao da je ona negdje nešto o tome čula. Ne znam... Ja dobro govorim engleski. Ali ne vjerujem da je to dovoljno. Bar prema onome što sam gledala u dosadašnjim prijenosima Pjesme Eurovizije. Neke stvari bi se mogle naučiti. Bih li se toga plašila ili imala tremu? Ne! Ja sam profesionalac i mislim da bih to mogla odraditi."

"Što se tiče čitanja u Nedeljnom popodnevu Televizije Beograd, kad sam bila voditeljica-domaćin", veli Brena, "ja sam zbog toga prekinula turneju i dobila scenarij da čitam neposredno prije emisije. Neki su mislili da to trebam učiti napamet. Mada mislim da je sve to moglo i drugačije se napraviti."

Europski moral

Ali ono što će najviše iznenaditi televizijske gledatelje i ljubitelje zabavne muzike jest da će glavni voditelj biti jedan mačak pod internacionalnim imenom Eurocat (europski mačak, ako se tako može reći)! To je, zapravo, crtani lik Zlatka Grgića koji je u čitavoj seriji crtića nosio ime Maxi Cat, a sada ga je, za potrebe Pjesme Eurovizije, ponovo oživio Joško Marušić i kao maskotu Festivala.

Dakle, živi voditelji će se pojaviti tri, odnosno četiri puta: na početku te između prvih sedam, drugih sedam i nakon trećeg bloka od osam pjesama pred glasanje, odnosno kratki šou. A njega će ispuniti skopska rock-grupa Leb i sol. U pripremi tog nastupa sudjeluje Jugoton.

Dosta se govorilo i na specijalno organiziranoj konferenciji za medije, ali su neki odgovori na pojedina pitanja ostajali u zraku, mada se mogu smatrati i razložnim.

U nekim detaljima se, kao što je, na primjer, novac ili dio novca potrebnog za pokrivanje ovog festivala - išlo i na do sada neuobičajena ili - neobična rješenja. Pa tako kratki spotovi neće biti korišteni, osim onog glavnog filma na početku o domaćinu, za dalje predstavljanje zemlje ili grada Zagreba, već će se predstaviti - zemlje sudionice!? Kratke TV razglednice će biti - prodajne.

Zanimljivo je da će glazbene podloge za ovo praviti naši kompozitori, među kojima se spominju i Goran Bregović, Nikica Kalogjera i drugi.

Pitanja ili problemi?

Poveliku ekipu, u ovom obimnom projektu, koji nije bio ni sličan dosadašnjem radu niti uobičajen za jedan domaći televizijski centar, predvodi Goran Radman, direktor Televizije Zagreb, a generalna tajnica je Zvezdana Popović. S vrha organizacijske šeme spomenut ćemo još Seadetu Midžić, producenta glazbe, Nenada Puhovskog, kao redatelja, te vrijedne momke zadužene za PR - Dražena Vrdoljaka i Zorana Predića.

Zanimljivo izlaganje imala je Seadeta Midžić u kontekstu priprema i organiziranja orkestra, kao i njegovog djelovanja na probama te, naravno, i finala, u smislu djelovanja ovog glazbenog organizma kao cjeline, dijelova i skupa jedinki te posebno odnos prema gostima koji dolaze.

Zvanični dirigent je Igor Kuljević, a njemu će, konzultativno, pomoći, kao i dijelu stožera, dr Nikica Kalogjera, vjerojatno naš najprisutniji dirigent u dosadašnjim sudjelovanjima na Pjesmi Eurovizije (bar ovim posljednjim, najuspješnijim).

Iznenađenje je izjava prisutnog Kalogjere:

"Nisam dobio nikakvu ponudu da budem konzultant ili savjetodavac! Možda je pismo na putu i čeka me kod kuće. Ili je možda riječ o Stipici. Pitat ću brata o tome."

Naša nova novinarska kolegica Ismeta Krvavac je inzistirala na tome da joj se detaljnije objasni formiranje orkestra. Kako je, ipak, na neki način stručnjak za to (u zabavnoj glazbi), ispalo je jasno da aludira na činjenicu kako se orkestar formira zapravo od glazbenika stručnjaka - za klasičnu muziku!?

Ovo nije komentirano. A i ne mora ništa značiti. Mada u Zagrebu ima mišljenja, poput onog već legendarnog Drage Diklića, direktora Zagreb-festa, izrečenog u šali, da bi neki od glazbenika ili dijela stožera vjerojatno bolje organizirali - simfonijsko natjecanje Eurovizije!?

Bez ulaska i ulaznica

Šalu na stranu, jasno je da će svi nastojati da Pjesma Eurovizije što uspješnije predstavi kreativne mogućnosti domaće televizije, organizacijske sposobnosti (tu su i iskustva Univerzijade), kao i našu tradicionalnu gostoljubivost.

Neki su ipak zatajili sada i pokazuju gotovo nevjerojatnu nezainteresiranost. Prije svih turistički radnici grada Zagreba (tako se šuška), pa pomalo i iz nekih drugih struktura koje bitno mogu utjecati na živost i popratne manifestacije uz jedan ovakav festival, na kojem se očekuje više od 600 stranih novinara.

"Možda je to i zbog toga", reći će (ponovo u šali) direktor Jugotona Mirko Bošnjak, "što se sada pripremaju razne predizborne aktivnosti. Čini mi se da svi oni koji bi sada započeli neko djelovanje neće možda biti na tim funkcijama, pa su, valjda, zato nezainteresirani."

A što se novinara tiče, svih domaćih i velikog dijela stranih, oni finalnu priredbu neće pratiti u dvorani, već u press-centru na velikom videoekranu, što je bilo uobičajeno za većinu dosadašnjih natjecanja za Pjesmu Europe. Neće se prodavati ni ulaznice za 600 mjesta u specijalno adaptiranoj dvorani "Lisinski", već će mjesta zauzeti delegacije zemalja-sudionica, gosti i, naravno, predstavnici glavnih i najvećih sponzora.

Napisao: Branko Vlačić (Ven, 1990.)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.