Ujesen regije diljem Europe nude brojne gastronomske aktivnosti i iskustva vezana za sezonske proizvode, a britanski Guardian istaknuo je neke od najboljih, među kojima se našla i Hrvatska. Evo pregleda nekih od najboljih jesenskih gastroputovanja u Europi.
Branje maslina u Istri
Istra je poznata po svojim maslinama. Guardian tako ističe hotel i vinariju Meneghetti, koja proizvodi četiri vrste maslinovog ulja od svojih 750 stabala. "Od početka listopada do sredine studenog gosti mogu sudjelovati u berbi maslina i procesu proizvodnje ulja", istaknuli su. Uz to, mogu uživati u svježim kamenicama iz obližnjih fjordova te lovu na tartufe do kraja listopada. Nude se i degustacije vina i ture, dok restoran priprema jela iz vlastitog vrta s više od 44 vrste voća, povrća i začina.
Preporučili i Rumunjsku
Transilvanijske šume u Rumunjskoj poznate su po svojim tartufima, a do veljače gosti mogu sudjelovati u vikend-programu koji uključuje potragu za ovim "crnim zlatom" uz obilje tartufa u svakom obroku. Britanci su izdvojili i sjever Švedske, gdje sezona jastoga počinje u rujnu, a gosti mogu uživati u trodnevnim izletima uz safari lova na jastoge i degustaciju svježih morskih plodova.
Istaknuli i Estoniju i Portugal
Spominju i jesen u Andaluziji, koja je odlična za aktivnosti na otvorenom, poput planinarenja i biciklizma kroz maslinike. Na Siciliji se u listopadu beru lješnjak, komorač i divlje bilje. The Guardian je istaknuo i Estoniju, otok Muhu koji nudi paket koji uključuje jogu i vrhunsku večeru, a gosti mogu istraživati okolne šume bogate lisičarkama i borovnicama uz mogućnost vožnje kočijom ili jahanja.
I na kraju, u Portugalu gosti mogu iskusiti dan u životu berača grožđa. Aktivnosti uključuju tradicionalni doručak, berbu grožđa, obilazak vinograda i gaženje grožđa.