Bivši Motovun Film Festival u potpunosti se preselio na novu lokaciju, evo programa

Foto: Marko Lukunic/ Srecko Niketic/PIXSELL

Ovogodišnji Cinehill, nasljednik Motovun Film Festivala, od 24. do 28. srpnja, drugu godinu zaredom, predstavlja probrane svjetske filmove, ovaj put u cijelosti na izletištu Petehovac iznad Delnica, svojoj novoj lokaciji.

"Puni smo dobrog programa s više od 50 projekcija koje će se održavati i u Golubinjaku, Fužinama i Delnicama", najavio je direktor Festivala Igor Mirković na konferenciji za novinare u Rijeci, gdje je predstavio festival s predstavnicima Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice Kvarnera i Art kina Croatia.

"Spremamo se u novu ljetnu filmsku avanturu, ove godine će sve biti veće i bogatije na Petehovcu", najavio je, dodavši da će ove godine imati i dva šatora za zatvorene projekcije, a programi će se održavati od jutra te ponekad do dva sata iza ponoći.

Neki filmovi su kontroverzni

Na zagrebačkoj konferenciji, videovezom povezanoj s riječkom, selektorica glavnog programa Milena Zajović rekla je da je bilo izazovno od mnogo dobrih filmova izabrati 12 za koje misle da je najvažnije da ih vidi publika.

"Neki od njih dosta su politički nabijeni, pa čak i kontroverzni, poput Zelene granice Agnieszke Holland o migracijskoj krizi koji je snimljen na granici Poljske i Bjelorusije, no mogao bi biti i kod nas, čak i na području na kojem se održava festival", napomenula je.

Tu je i Priča o Eduardu Limonovu Kirila Serebrennikova o jednom od najkontroverznijih protagonista kulturne scene Rusije, koji se pojavio kao disident i heroj potlačenih, a prometnuo u Putinovog "psa rata".

Nešto opuštenije teme donose Vampirica mekog srca koja traži suicidalnu osobu, opisan kao mješavina Stranger Things i Obitelji Addams, crnohumorna drama Denni i Sergio o 10-godišnjaku koji pokušava angažirati plaćenog ubojicu te švicarski Pas na sudu, komedija o prvom suđenju jednom psu, utemeljena na istinitim događajima.

U programu su i Kad svane dan Runara Runarssona o grupi tinejdžera koji se na različite načine nose s tragedijom, američki indie Janet Planet Annie Baker o ljubavi samohrane majke kroz vizuru njene kćeri te filmovi hrvatskih autora, dugometražni prvijenac Daine Oniunas-Pusić Tuesday u kojem glumi i slavna Julia Louis-Dreyfus te Frka nekadašnjeg volontera Festivala, Svebora Mihaela Jelića, o grupi osječkih 20-godišnjaka koji se nađu u nevolji.

Poseban gost Festivala Julien Temple, kroničar punk i rock scene

Inja Korać, selektorica Cinehilla kratkog, podsjetila je da se najbolji film tog programa kandidira za nagradu Europske filmske akademije, a u jakoj konkurenciji bit će filmovi nagrađivani na najvećim svjetskim festivalima.

Odabrano ih je 25 među tisuću prijavljenih, "kojima je zajedničko što kroz tu hrabru formu progovaraju o društvu danas kroz optimističnu stranu, ne skrivajući negativne stvari", dodala je.

Ovogodišnji gost Festivala je dobitnik Nagrade Maverick, britanski redatelj Julien Temple, koji se afirmirao snimajući rađanje punk scene, a danas je njegova filmografija i kronika glazbe kroz 50 godina. On će gostovati i u riječkom Art-kinu Croatia, gdje će se prikazati njegov film o Joeu Strummeru.

Dolaze i Bogdan Diklić i Stipo Božić

Gost je i glumac Bogdan Diklić, dobitnik Nagrade 50 godina, kojemu će se prikazati četiri filma, uključujući i ponoćnu projekciju filma Maratonci trče počasni krug.

Dan prije službenog otvorenja Festival će ugostiti Stipu Božića, koji nije samo jedan od najboljih hrvatskih planinara nego i redatelj više od 120 dokumentarnih filmova, od kojih će se na Petehovcu prikazati tri.

Partner Cinehilla ove je godine Brazil, a među odabranih sedam filmova bit će i Betânia, hit s ovogodišnjeg Berlinalea o pustinjskim oazama ugroženima podivljalim turizmom, u Cannesu nagrađen Bacurau te humorna drama Druga majka Anne Muylaert.

Festivalski program Čitaj ovo predstavlja četiri pisca koji dolaze sa svojim novim uradcima i preporukama za čitanje - Jurica Pavičić, Monika Herceg, Olja Savičević Ivančević i Ante Tomić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.