Bila je najveća teen zvijezda s kraja 90-ih, a onda je samo praktički nestala

Foto: Instagram

JULIA STILES bila je jedna od najvećih tinejdžerskih zvijezda i idola devedesetih i ranih 2000-ih, a zatim je odjednom prestala dobivati velike uloge.

Danas 38-godišnja holivudska glumica pojavila se ​​u brojnim blockbusterima u kasnim 90-ima i ranim 2000-ima, no nakon nekoliko godina u kojima je dobivala isključivo vodeće uloge, to se odjednom promijenilo jer nije mogla postići tranziciju iz teen zvijezde u "odraslu glumicu".

Počela je glumiti s 11 godina, a prvu veću ulogu imala je u trileru Wicked iz 1998. godine. Iduće godine glumila je u popularnoj tinejdžerskoj komediji "10 razloga zašto te mrzim" (10 Things I Hate About You), uz pokojnog Heatha Ledgera.

Nakon te uloge tad 18-godišnja Stiles glumila je u nizu romantičnih komedija koje su postale omiljene među tinejdžerima. 2000. godine našla se uz bok Freddieju Prinzeu Junioru u filmu "Prva ljubav" (Down to You) koji joj je donio nekoliko nominacija za nagradu Teen Choice Awards.

Već iduće godine uslijedila je jedna od njezinih najuspješnijih uloga - balerine u filmu Save The Last Dance, koji je do danas njezin najprofitabilniji film sudeći prema podacima s IMDba - zaradio je više od 91 milijun dolara samo u SAD-u, više od filmova kao što su Prljavi ples i Footloose.

Nakon toga Stiles se nastavila pojavljivati u filmovima, no većina njih nije zaradila značajan iznos ni dobre kritike. Unatoč tome što je već zagazila u srednje dvadesete, Stiles je još uvijek dobivala samo tinejdžerske uloge, uključujući romantičnu komediju iz 2004. godine, The Prince & Me.

Iako su je njezini mladi fanovi hvalili, a i opet je nominirana za Teen Choice Award, film nije dobio dobre kritike.

Stiles je u nedavnom intervjuu izjavila kako se borila da razbije stereotipe o sebi kao tinejdžerskoj zvijezdi pri čemu je režiseri i producenti nisu povezivali s ulogama za odrasle.

"Mislim da sam prije nekoliko godina bila frustrirana time što nitko nije znao što bi sa mnom", rekla je za Daily Beast. "Znate, imala sam nekog uspjeha u dvadesetima i sad sam na drugačijem mjestu u životu i nisam se uklapala nigdje."

"Osjećala sam se kao da skačem s posla na posao s kojim zapravo nisam bila povezana", dodala je te otkrila kako je počela brinuti kamo joj ide karijera. Da nije dobila ulogu u prvom filmu iz popularne franšize o Bourneu (The Bourne Identity, 2002.), kaže kako možda uopće ne bi imala glumačku karijeru.

Film je zaradio 121 milijun dolara te iznjedrio više nastavka, a u svima glumila je i Stiles. Njezin lik naposljetku je ubijen u blockbusteru iz 2016. godine, posljednjem filmu iz franšize.

U međuvremenu je glumila majku u remakeu horora The Omen (2006.), no za tu ulogu nije dobila pozitivne kritike. Od 2006. do 2009. radila je na brojnim projektima, no nikad nije dobila kritike kao za uloge u romantičnim komedijama ranije.

Embed from Getty Images

"Mislim da je to bio način na koji su me ljudi vidjeli", rekla je.

Potom je pozornost preusmjerila na TV, udahnuvši život karijeri ulogom u popularnoj seriji Dexter, u kojoj je glumila u 10 epizoda 2010. godine. Za svoju ulogu žrtve silovanja dobila je nominaciju za Zlatni globus i Emmy.

Idući film snimila je 2012. godine, za Oscar nominirani Silver Linings Playbook, uz Jennifer Lawrence i Bradleya Coopera, i čini se kako je ta uloga zacementirala njezinu rolu sporedne glumice. 

Od 2012. do 2016. snimila je čak 13 naslova, no jedini vrijedni spomena su Silver Linings i Jason Bourne. Čak tri njezina filma izašla su direktno na DVD-u.

Stiles se ponovo istaknula na televiziji 2017. godine, ulogom u hvaljenoj seriji Riviera, u kojoj igra glavnu ulogu. 

Na veliko platno vratila se nedavno ulogom u blockbusteru "Hustlers", uz Jennifer Lopez, Constance Wu i Cardi B, u kojem glumi novinarku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.