Bila je ikona jugoslavenskog rocka, ali droga ju je uništila. Umrla je kao beskućnica

Screenshot: YouTube

GLAZBENICA Margita Magi Stefanović, najpoznatija kao klavijaturistica beogradskog rock sastava Ekatarina Velika, umrla je na današnji dan 2002. godine. Prema mnogima prva i posljednja rock heroina s područja bivše države i ikona jugoslavenskog rocka 80-ih, umrla je u dobi od 43 godine. 

Rođena je kao jedinica, a otac joj je bio kazališni i TV redatelj Slavoljub Stefanović-Ravasi. Završila je glazbenu školu i bila jedna od najtalentiranijih pijanistica na ovim prostorima. Nudili su joj nastavak školovanja na moskovskom konzervatoriju, no ona je to odbila i upisala (te kasnije i završila) arhitekturu. Priča se da je svojom ljepotom i karizmom privlačila pozornost gdje god bi se pojavila.

Susret s Mladenovićem promijenio joj život

Njen život i budućnost mijenja susret s Milanom Mladenovićem 1982. godine u Beogradu. Magi je svojom pojavom i talentom oduševila Mladenovića te joj je odmah ponudio mjesto u bendu koji se najprije zvao Katarina II., a zatim i Ekatarina Velika. Svojim talentom osvojila je tadašnju scenu, a zbog karakterističnog izgleda i iznimnog talenta zvali su je i crna princeza. 

U EKV-u je svirala i stvarala do 1994., odnosno sve do smrti Mladena Mladenovića i raspada benda. I nakon toga nastavila je baviti se glazbom, no njezina ovisnost o drogama eskalirala je nakon što joj je preminuo otac.

Postala beskućnica i umrla potpuno sama

Njezin odlazak bio je tragičan - skončala je napuštena i zaboravljena. Usprkos profesionalnom uspjehu, Magi se godinama borila s ovisnošću. Prodala je obiteljski stan i u predgrađu Beograda kupila dva manja, a ostatak novca iskoristila za putovanje u Indiju.

Nije dugo ostala u Indiji. Vratila se u Beograd, prodala oba stana i potrošila sav novac. Pred kraj života preselila se u napuštenu garažu u predgrađu Beograda gdje je živjela osamljena i napuštena. Ubrzo je postala beskućnica te završila u beogradskom prihvatilištu za beskućnike. Iza nje nije ostalo ništa materijalno, ali glazbeno nasljeđe koje je ostavila nikad neće biti zaboravljeno. 

Novinar Dušan Vesić napisao je i njenu biografiju pod nazivom Magi, kao da je bila nekad, a posvećen joj je i kratkometražni glazbeni film Anđeo za klavijaturom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.