Bikova jaja i krvave juhe: Ovo su najužasnija jela u Europi, i Balkan ima svoje

Foto: Atlas of Prejudice

EUROPSKA hrana ima vrlo pozitivan međunarodni ugled, no kuhinje na našem kontinentu također imaju i poneka ne tako ukusna jela. Spisatelj Yanko Tsvetkov u svojoj je knjizi "Atlas of Prejudice 2: Chasing Horizons" objavio kartu Europe koja prikazuje najodvratnije jelo svake zemlje.

Iako su u našoj zemlji neka od ovih jela prilično prihvaćena i jedu se svakodnevno, u knjizi su predstavljena kao najodvratnija na tom području.

Austrija: ragu od telećeg srca (Salon Beuschel)

Balkan: juha od tripica

Bjelorusija: juha od svinjske krvi (Chornaja Poliwka)

Benelux: domaći prezvuršt (zult, hoofdkaas, preskop, kop or kopvlees)

Danska: jetrena pašteta (Leverpostej)

Češka: juha od kiselog tijesta - žur (Kyselo or krkonošské kyselo)

Engleska, Irska i Wales: crni puding (Black Pudding)

Estonija i Latvija: krvavica (verivorst or vedarai)

Finska: krvave palačinke (veriohukainen, verilätty or verilettu)

Francuska: pačja prsa (Canard à la presse) i žablji krakovi (cuisses de grenouille)

Njemačka: kobasica s goveđim jezikom (Zungenwurst)

Greece: juha od kravljih pluća

Mađarska: pržene krvavice

Island: trulo meso morskog psa (Hákarl)

Italija: konjetina

Litva: juha od guščje krvi (Juka)

Norveška: bijela riba sušena u lužini (Lutefisk)

Poljska: juha od pačje krvi (Czernina)

Portugal: riža u krvi (Cabidela)

Rusija: salata od cikle, mrkve i krumpira s dresingom (Сельдь под шубой; Seld Pod Shuboi)

Sardinija: crni sir (Casu marzu)

Škotska: pržena pizza

Sicilija: sirovi morski ježinac

Slovačka: mast na kruhu (Chlieb s Masťou)

Španjolska: bikova jaja (Criadillas) i tinta glavonožaca (Arròs negre)

Švedska: marinirana haringa (Surströmming)

Švicarska: Nestlé

Turska: kuhana životinjska glava

Ukrajina: svinjska mast (Сало; Salo)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.