EUROPSKA hrana ima vrlo pozitivan međunarodni ugled, no kuhinje na našem kontinentu također imaju i poneka ne tako ukusna jela. Spisatelj Yanko Tsvetkov u svojoj je knjizi "Atlas of Prejudice 2: Chasing Horizons" objavio kartu Europe koja prikazuje najodvratnije jelo svake zemlje.
Iako su u našoj zemlji neka od ovih jela prilično prihvaćena i jedu se svakodnevno, u knjizi su predstavljena kao najodvratnija na tom području.
Austrija: ragu od telećeg srca (Salon Beuschel)
Balkan: juha od tripica
Bjelorusija: juha od svinjske krvi (Chornaja Poliwka)
Benelux: domaći prezvuršt (zult, hoofdkaas, preskop, kop or kopvlees)
Danska: jetrena pašteta (Leverpostej)
Češka: juha od kiselog tijesta - žur (Kyselo or krkonošské kyselo)
Engleska, Irska i Wales: crni puding (Black Pudding)
Estonija i Latvija: krvavica (verivorst or vedarai)
Finska: krvave palačinke (veriohukainen, verilätty or verilettu)
Francuska: pačja prsa (Canard à la presse) i žablji krakovi (cuisses de grenouille)
Njemačka: kobasica s goveđim jezikom (Zungenwurst)
Greece: juha od kravljih pluća
Mađarska: pržene krvavice
Island: trulo meso morskog psa (Hákarl)
Italija: konjetina
Litva: juha od guščje krvi (Juka)
Norveška: bijela riba sušena u lužini (Lutefisk)
Poljska: juha od pačje krvi (Czernina)
Portugal: riža u krvi (Cabidela)
Rusija: salata od cikle, mrkve i krumpira s dresingom (Сельдь под шубой; Seld Pod Shuboi)
Sardinija: crni sir (Casu marzu)
Škotska: pržena pizza
Sicilija: sirovi morski ježinac
Slovačka: mast na kruhu (Chlieb s Masťou)
Španjolska: bikova jaja (Criadillas) i tinta glavonožaca (Arròs negre)
Švedska: marinirana haringa (Surströmming)
Švicarska: Nestlé
Turska: kuhana životinjska glava
Ukrajina: svinjska mast (Сало; Salo)