Dva nenaseljena otočića kraj kojih je Bezos trenutno usidren 2016. su bila na prodaju

Foto: Shutterstock/EPA

JEFF BEZOS već je dva dana usidren kod Elafitskih otoka, točnije između nenaseljenih otočića Tajana i Crkvine. Oba otočića našla su se u fokusu hrvatske javnosti 2016. godine kad su osvanula na oglasima.

Tajan, površine 150 tisuća četvornih metara, prodavao se za 750 tisuća eura. Nešto veći otok Crkvina, od 170 tisuća četvornih metara, prodavao se za 850 tisuća eura. Iz agencije koja se tad bavila prodajom govorili su da je "vlasništvo čisto" i da "pripada privatnim osobama, koje su uspjele vratiti nacionaliziranu imovinu".

Koliko uopće smisla ima pokušati kupiti otok?

Međutim, iako bi se posjedovanje otoka moglo činiti privlačnom idejom onima dubljeg džepa, stvari nisu baš tako jednostavne. Ponajprije, 2006. su donesene izmjene i dopune Zakona o otocima, kojima je uvedeno pravo prvokupa države, županijske ili lokalne vlasti.

"To bi značilo da su, pored cijene po kojoj će naslijeđenu djedovinu ponuditi državi, a ispod koje potom ne mogu ići u prodaju ni drugima, vlasnici morali imati i uredne sve potrebne dokumente, uključujući i utvrđen pomorski pojas. Tek nakon što se u roku od 60 dana utvrdi da ni država, županija, grad ili općina nemaju interes za kupnju, vlasnici mogu razmišljati o prodaji otoka. Međutim, nijedan otok u cijelosti zapravo se ni prije nije mogao prodati jer bi to podrazumijevalo i prodaju pomorskog dobra koje je opće javno dobro, što znači da su potencijalni kupci mogli imati svoj otok, ali ne i plažu, jer ju je moguće dobiti samo u koncesiju", objasnila je iste godine za Slobodnu Dalmaciju dipl. pravnica Jasminka Biliškov, vlasnica agencije za nekretnine, čija je tvrtka sudjelovala u kupoprodaji Smokvice.

"Posjedovati svoj otok znak je prestiža među svjetskom elitom, ali hrvatsko zakonodavstvo i loši infrastrukturni uvjeti na našim otocima uvelike koče njihove namjere. Tako su od namjeravane kupnje odustali i neki od poznatih klijenata, poput Bernieja Ecclestonea i princeze Caroline od Monaca. Naime, ako na otoku nema građevine, nije ju moguće ni izgraditi, nego samo adaptirati postojeću, osim ako se kupac ne namjerava baviti stočarstvom ili poljoprivredom pa podignuti objekt za OPG, a to malo tko od njih namjerava. U suprotnom, mogu samo staviti šugaman na škrapu. Uvijek postoji interes za otoke, upravo sada imamo dva klijenta koji su zainteresirani za kupnju i obilaze lokacije", dodala je tad.

Tako da Jeff Bezos sa svoje jahte i dalje može uživati u pogledu na nenaseljene otočiće dubrovačkog arhipelaga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.