Američki magazin Variety hvali hrvatski film koji je kandidat za Oscara

Screenshot: Youtube

FILM Tereza 37 hrvatski je kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma. Snimio ga je redatelj Danilo Šerbedžija po scenariju Lane Barić, a o filmu se raspisao i ugledni američki časopis Variety.

"Tereza spava sama u krevetu... Tako započinje naizgled mirna hrvatska drama s duhovitim i lukavo mračnim scenama. Taj je prizor prikladan vizualni predgovor Šerbedžijinu filmu jer je Tereza često usamljena kod kuće unatoč tome što je udana", piše Variety.

"Značaj scene raste dok se Tereza prevrće, otkrivajući svoje krvlju natopljeno donje rublje i plahtu koje Šerbedžijina kamera bilježi nesentimentalno. Ubrzo nakon što sve to očisti u nizu rutinskih poteza u stilu Jeanne Dielman, shvaćamo da je Tereza upravo doživjela četvrti pobačaj, ali i dalje je u očajničkoj potrazi za majčinstvom", dodano je u članku. 

 

Američki magazin navodi da glavna glumica Lana Barić svoj lik igra s promišljenom nonšalancijom.

"Barić sa simpatijom i analitičkim stavom istražuje povezane obiteljske strukture jugoistočne Europe, tražeći korijene duboko ukorijenjenog patrijarhata društva u tradicionalnim obiteljima poput one koja je odgojila Terezu", piše Variety. Dodaju kako ženstvenost Lane Barić pojačava i kostimografkinja Željka Franulović. 

Podsjećamo, iako su mnogi u Hrvatskoj, pa i neki strani mediji (Screen International), predviđali kako će kandidat biti u Cannesu nagrađena Murina Antonete Alamat Kusijanović, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odlučilo se na kraju za film Danila Šerbedžije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.