Živjeli su pod morem 73 dana i pritom oborili rekord, ali to nije bio jedini razlog njihova podviga

Screenshot: YouTube

OCEANOGRAFI Jessica Fain i Bruce Cantrell završili su jučer uspješno svoju podvodnu avanturu. Oni su, naime, 73 dana proveli ispod površine mora u sklopu svoje misije pod nazivom "Classroom Under the Sea".

Ovim su podvigom oborili rekord u boravku pod morem, a njihov je cilj bio, između ostaloga, i skretanje pozornosti javnosti na problem zagađivanja oceana.

63-godišnji Cantrell i 25-godišnja Fain pod morem su bez prestanka proveli točno 73 dana, dva sata i 34 minute, kako stoji u priopćenju Sveučilišta u Tennesseeju.

Oni su se 3. listopada spustili u podvodni hotel koji je smješten osam metara ispod površine mora i koji je poslužio, osim kao njihov privremeni dom, i kao svojevrsna učionica.

Cantrell i Fain su, naime, iz hotela držali predavanja o istraživanju i zaštiti podmorja, a povremeno su ih posjećivali i drugi stručnjaci, između ostalih i Buzz Aldrin, američki inženjer i bivši astronaut, poznat kao drugi čovjek koji je hodao po površini Mjeseca.

Prijašnji rekord u boravku pod morem, na ovaj način, držao je Richard Presley, koji je na istoj lokaciji boravio 69 dana, od svibnja do srpnja 1992. godine.

Ekspedicija je inspirirana podvizima francuskog oceanografa Fabiena Cousteaua koji je pod morem, točnije u podvodnom laboratoriju na Floridi, proveo 31 dan. Njegov je podvig bio hommage njegovom djedu, velikom istraživaču Jacques-Yvesu Cousteauu, koji je preminuo 1997. godine, a koji je 30-dnevnim boravkom pod morem započeo ovu tradiciju.

Cantrell i Fain pod morem su tako proslavili i Noć vještica, kao i Dan zahvalnosti, a cijelo vrijeme bili su povezani sa svijetom iznad morske površine putem Wi-Fi veze. I Netflixa. Ronioci su im, pak, donosili hranu.

"Mislili smo da će biti teže nego što je zapravo bilo. Super smo se slagali i nismo imali nikakvih problema. Zapravo, htjeli smo ostati još malo", rekla je Fain. 

Prvo što je 25-godišnja Fain rekla nakon izrona bilo je: "Vani je tako toplo!", dok je njezin stariji kolega dodao: "Zadnji tjedan jedino o čemu sam maštao i pričao bili su slanina, jaja, kobasice i umak. I neko pecivo".

Ostale video zapise njihove avanture možete pronaći na službenom YouTube kanalu ekspedicije, "Classroom Under The Sea".

 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.