Whisky postaje "zeleniji"

Foto: Shutterstock

S VEĆOM brigom proizvođača za okoliš whisky postaje sve "zeleniji" jer škotske destilerije koriste nepoželjne nusproizvode kao izvor za energiju u visoravnima u kojima je opskrba plinom slabo razvijena a nafta skupa.

Proizvodnja škotskog whiskyja razvila se tijekom više od 500 godina i ukorijenjena je u tradiciji. To je ujedno i veliki biznis koji izvozi robu u vrijednosti od gotovo pet milijarda eura godišnje što predstavlja četvrtinu britanskog izvoza hrane i pića.

U zemlji se grade nove tvornice pića kako bi se ispunile potrebe gotovo 200 zemalja i svjetskih tržišta uključujući ona u Aziji, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku.

Obiteljske stoljetne destilerije pak nastoje smanjiti troškove proizvodnje.

Većina škotskih destilerija oslanja se na loživo ulje kao izvor topline za proces destilacije alkohola no biomase poput drva i organskog otpada sve su atraktivnija i pouzdanija opcija.

"S proširenjem kapaciteta biomasa će postati integralni dio onoga što ćemo raditi u budućnosti", kaže Gerry O'Hagan iz tvrtke Diageo, najvećeg svjetskog proizvođača alkoholnih pića.

U središtu škotske proizvodnje whiskyja, Speysideu na sjeveroistoku Škotske Diageo je otvorio ogromnu destileriju prije četiri godine.

Za potrebe proizvodnje 10,5 milijuna litara whiskyja godišnje u toj destileriji Diageo je potrošio nešto manje od 20 milijuna eura za gradnju bioelektrane kapaciteta 8 do 10 megawatta što je dovoljno za opskrbu strujom 10,000 domaćinstava.

Bioelektrana osigurava polovicu potrebne energije za rad destilerije a pri tom smanjuje emisiju ugljičnog dioksida za oko 10,000 tona godišnje. Ostali dio potreba za energijom namiruje se potrošnjom loživa ulja koje je štetnije za okoliš i skuplje.

Diageo se nada da će udio obnovljive energije povećati na oko 80 posto.

Manje obiteljske destilerije oslanjaju se na državne subvencije za korištenje obnovljivih izvora energije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.