Foto: Shutterstock
S VEĆOM brigom proizvođača za okoliš whisky postaje sve "zeleniji" jer škotske destilerije koriste nepoželjne nusproizvode kao izvor za energiju u visoravnima u kojima je opskrba plinom slabo razvijena a nafta skupa.
Proizvodnja škotskog whiskyja razvila se tijekom više od 500 godina i ukorijenjena je u tradiciji. To je ujedno i veliki biznis koji izvozi robu u vrijednosti od gotovo pet milijarda eura godišnje što predstavlja četvrtinu britanskog izvoza hrane i pića.
U zemlji se grade nove tvornice pića kako bi se ispunile potrebe gotovo 200 zemalja i svjetskih tržišta uključujući ona u Aziji, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku.
Obiteljske stoljetne destilerije pak nastoje smanjiti troškove proizvodnje.
Većina škotskih destilerija oslanja se na loživo ulje kao izvor topline za proces destilacije alkohola no biomase poput drva i organskog otpada sve su atraktivnija i pouzdanija opcija.
"S proširenjem kapaciteta biomasa će postati integralni dio onoga što ćemo raditi u budućnosti", kaže Gerry O'Hagan iz tvrtke Diageo, najvećeg svjetskog proizvođača alkoholnih pića.
U središtu škotske proizvodnje whiskyja, Speysideu na sjeveroistoku Škotske Diageo je otvorio ogromnu destileriju prije četiri godine.
Za potrebe proizvodnje 10,5 milijuna litara whiskyja godišnje u toj destileriji Diageo je potrošio nešto manje od 20 milijuna eura za gradnju bioelektrane kapaciteta 8 do 10 megawatta što je dovoljno za opskrbu strujom 10,000 domaćinstava.
Bioelektrana osigurava polovicu potrebne energije za rad destilerije a pri tom smanjuje emisiju ugljičnog dioksida za oko 10,000 tona godišnje. Ostali dio potreba za energijom namiruje se potrošnjom loživa ulja koje je štetnije za okoliš i skuplje.
Diageo se nada da će udio obnovljive energije povećati na oko 80 posto.
Manje obiteljske destilerije oslanjaju se na državne subvencije za korištenje obnovljivih izvora energije.