Ulješure koje su nedavno viđene na našoj obali, nasukale su se pored talijanskog mjesta Vasto

Foto: Shutterstock

SKUPINA ulješura nedavno viđena uz hrvatsku obalu, danas ujutro je pronađena nasukana na plaži Punta Penna u mjestu Vasto. Organizaciju spašavanja odmah je pokrenula talijanska Obalna straža uz pomoć brojnih volontera. Operaciju je koordinirala skupina za izvanredna stanja i spašavanje kitova Ministarstva okoliša Italije.

Prvo opažanje ove skupine ulješura u Jadranu dogodilo se prošle nedjelje, u blizini svjetionika Stončica pored Visa. Na snimci je identificirano ukupno 6-7 životinja. Dan poslije, ista je skupina viđena u području Oliba i Dugog otoka. Konačno, 9. rujna, oko podne, šibenski pomorski policajci snimili su ih kod otoka Zmajana. Potom su viđeni kod Grebaštice te u blizini otoka Žuta.

Informacije o kretanju do prije tri dana ukazuju kako su životinje tražile izlaz iz labirinta naših sjevernodalmatinskih otoka te su napustile naše područje i krenule uz talijansku obalu prema Otrantu. Nažalost, upozorenje javnosti instituta "Plavi svijet" kako se radi o životinjama, koje inače obitavaju u područjima velikih dubina te im u Jadranu prijeti opasnost od nasukavanja i ugibanje, pokazalo se točnim. Skupina od sedam ulješura danas pronađena nasukana na plaži u Vastu.

Dr. Sandro Mazariol sa Sveučilišta u Padovi dojavio je institutu "Plavi svijet" da su tri životinje uginule, a četiri su uspjeli vratiti u more. Također, prema fotografijama nasukanih životinja, pokušat će se identificirati životinje da bi se saznalo od kuda su točno došle te hoće li ih se ponovo vidjeti žive i zdrave.

Ovo je prva uspješno izvedena akcija spašavanja ulješura u Jadranu, iako sve do izlaska iz Jadrana postoji mogućnost njihovog ponovnog nasukavanja. Za razliku od toga, 11. prosinca 2009. godine, prilikom nasukavanja sedam ulješura u blizini grada Vieste (poluotok Gargano), sve životinje su uginule.

Institut Plavi svijet u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode te još 11 partnera iz Jadranske regije u okviru projekta „NETCET – Mreža za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranu“, kojeg financira IPA Jadranski program EU, razvija proceduru za hitno spašavanje kitova, dupina i drugih ugroženih morskih kralješnjaka u Jadranu.

Sve je učestalije pojavljivanje dupina ulovljenih u mreže, samotnih dupina, koji se približavaju kupačima te posebice teško ozlijeđenih životinja.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.